Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Heidegren om positivismkritik

Carl-Göran Heidegren har publicerat en ny bok om positivismkritik med Daidalos förlaget. Boken heter Positivismstrider och handlar om:

De akademiska 60- och 70-talen gick i mångt och mycket i positivismkritikens tecken. Den norske filosofen Hans Skjervheim talade redan 1964 om ”det moderna upproret mot positivismen”. Den radikala studentrörelse som formerade sig under senare delen av 60-talet, och som utmanade vad man uppfattade som etablissemanget på universitetet och i samhället i stort, kom att förhålla sig kritisk till positivismen, ordet brukat i en bred och ofta ganska obestämd betydelse. I detta sammanhang uppstod på olika håll positivism­strider. Carl Göran Heidegren studerar i denna bok tre sådana: de som tilldrog sig i Norge, Västtyskland och Sverige under framför allt 60-talet. Störst uppmärksamhet ägnas åt den svenska kontroversen.

Mer information finns på Daidalos webbplats


Dessutom finns det nu en ny utgåva av hans bok Preussiska anarkister.

Om boken Preussiska anarkister:
I boken Preussiska anarkister skildrar Carl-Göran Heidegren författaren Ernst Jünger och den krets av radikala intellektuella som han och brodern Friedrich Georg rörde sig bland under åren kring nationalsocialismens maktövertagande i Tyskland. Det är en fängslande berättelse om dem som utsett sig själva till den unga republikens vedersakare och banemän. Det är också en skildring av hur Ernst Jünger som författare och tänkare tolkade och skrev om sin samtid. Berättelsen om Ernst Jünger och hans krets under Weimarrepublikens krisår är ingen vacker historia. Men det är en europeisk historia.

Carl-Göran Heidegrens personliga sida