Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Offerskap analyseras i Basics artikel om Bosnienkrigets överlevande

Goran Basic har just publicerat "Constructing 'Ideal Victim' Stories of Bosnian War Survivors" i peer-reviewed open access tidskrift Social Inclusion.

Sammanfattning:

Tidigare forskning om offerskap under och efter kriget i Bosnien och Hercegovina har uppmärksammat betydelsen av efterkrigsberättelser, men forskarna har inte uppmärksammat berättelser om offerskap, eller analyserat efterkrigs intervjuer som en plattform där det skapas en konkurrens om offerrollen efter kriget.

Denna artikel försöker fylla denna kunskapslucka genom att analysera berättelser av 27 överlevande efter kriget i nordvästra Bosnien under 1990-talet. Syftet är att dels beskriva hur de intervjuade framställer det sociala fenomenet ”offerskap”, dels analysera diskursiva mönster som medverkar i konstruktionen av kategorin ”offer”.

Aktörernas anspråk på statusen ”offer” skapar en konkurrens om offerrollen efter kriget. Alla aktörer är angelägna om att presentera sig själva som offer, medan de övriga kategoriernas offerstatus tonas ner.  Reproducerandet av konkurrens om offerrollen tycks upprätthålla de gränsdragningar som spelades ut så tydligt under kriget.