Våldsbejakande extremism. En forskarantologi

Dokumenttyp: Bok
Förlag: Wolters Kluwer

Abstract english

Möjligheterna att förebygga och stärka demokratin mot våldsbejakande miljöer förutsätter kunskap om orsakerna till varför individer söker sig till dessa miljöer, framgångsfaktorer för utträde och hur miljöerna uppstår, upprätthålls och samspelar med varandra. Med anledning av detta samlades forskare från olika vetenskapliga discipliner och forskningsområden under hösten 2016 i ett idéseminarium för att diskutera befintlig forskning om våldsbejakande extremism och ge förslag på framtida forskningssatsningar som i förlängningen kan stärka samhällets förebyggande förmåga. Semnariet mynnade ut i denna forskarantologi som ges ut i form av en statlig utredning. Notera dock att den här forskningsöversikten inte gör anspråk på att vara heltäckande. Många forskare, discipliner, och forskningsområden måste läggas till innan bilden kan bli komplett. Denna antologi ska snarare ses som ett första steg mot en systematisk forskningsinventering.

1 Våldsbejakande extremism – begrepp och diskurs
2 Takfirism
3 Från traditionell till ideologiskt motiverad brottslighet
4 Organiserad antagonism: Överlappningen mellan våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet
5 Våldets polarisering i svenska städer
6 Individuella riskfaktorer och riskbedömningar för våldsbejakande radikalisering: en översikt av forskningsläge och metoder
7 Radikaliseringens politiska psykologi – betydelsen av hot och polarisering
8 Rätten som ram vid myndighetsåtgärder i syfte att motverka våldsbejakande extremism
9 Den lokala nivåns betydelse i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande islamistisk extremism
10 Socialt arbete och våldsbejakande extremism
11 Sociala rörelser, protester och politiskt våld – en forskningsöversikt
12 Digitala medier, motoffentligheter och våldsbejakande extremism
13 Datorstödda analyser av digitala miljöer och fenomen
14 Social nätverksanalys och antagonistiska miljöer

• Sociology
  • Law
  • Political Science
  • Media and Communications
  • History
  • Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Social Work
  • Religious Studies
  • våldsbejakande extremism

• ISSN: 0375-250X
  • ISBN: 978-913824663-4
Christofer Edling
E-post: christofer.edling [at] soc.lu.se

Prodekan

Sociologi

Bakgrund

Jag disputerade 1999 vid Stockholms Universitet (Essays on Social Dynamics, 1998) med Peter Hedström som handledare. Mellan 2002 och 2005 var jag Torgny Segerstedt Pro Futura Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS) i Uppsala.

2003 blev jag docent i sociologi, och 2004 universitetslektor, vid Stockholms Universitet, där jag var prefekt vid Sociologiska institutionen 2006 till 2008.

Jag flyttade till en professur vid Jacobs University Bremen i Tyskland 2008 och rekryterades till Lunds universitet som professor 2012.