Scandinavian rational choice sociology

Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: SAGE Publications

Abstract english

The present status of rational choice sociology in Scandinavia is discussed in the form of a review, examining representative work and highlighting important scholars. Despite a reputation of having a strong Scandinavian rational choice tradition, rational choice sociology is practically non-existent in Denmark, Finland and Iceland. Rational choice sociology in Scandinavia is by-and-large concentrated in Oslo and Stockholm universities, where insightful discussions and relevant applications are found. but not in impressive numbers.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • behavior

Prodekan

Sociologi

Bakgrund

Jag disputerade 1999 vid Stockholms Universitet (Essays on Social Dynamics, 1998) med Peter Hedström som handledare. Mellan 2002 och 2005 var jag Torgny Segerstedt Pro Futura Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS) i Uppsala.

2003 blev jag docent i sociologi, och 2004 universitetslektor, vid Stockholms Universitet, där jag var prefekt vid Sociologiska institutionen 2006 till 2008.

Jag flyttade till en professur vid Jacobs University Bremen i Tyskland 2008 och rekryterades till Lunds universitet som professor 2012.