Conflicting Climate Change Frames in a Global Field of Media Discourse

Volym: 1
Nummer: 1
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: SAGE Publications Inc.

Abstract english

Reducing global emissions will require a global cosmopolitan culture built from detailed attention to conflicting national climate change frames (interpretations) in media discourse. The authors analyze the global field of media climate change discourse using 17 diverse cases and 131 frames. They find four main conflicting dimensions of difference: validity of climate science, scale of ecological risk, scale of climate politics, and support for mitigation policy. These dimensions yield four clusters of cases producing a fractured global field. Positive values on the dimensions show modest association with emissions reductions. Data-mining media research is needed to determine trends in this global field.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • climate change
  • comparative
  • cosmopolitan
  • frame conflict
  • global warming

• ISSN: 2378-0231
Christofer Edling
E-post: christofer.edling [at] soc.lu.se

Prodekan

Sociologi

Bakgrund

Jag disputerade 1999 vid Stockholms Universitet (Essays on Social Dynamics, 1998) med Peter Hedström som handledare. Mellan 2002 och 2005 var jag Torgny Segerstedt Pro Futura Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS) i Uppsala.

2003 blev jag docent i sociologi, och 2004 universitetslektor, vid Stockholms Universitet, där jag var prefekt vid Sociologiska institutionen 2006 till 2008.

Jag flyttade till en professur vid Jacobs University Bremen i Tyskland 2008 och rekryterades till Lunds universitet som professor 2012.