Doing or Undoing Gender? An Explorative Study of Gender, Activities, and Wellbeing among People with Mental Illness Attending Day Centers in Sweden

Författare:
  • Lisa Eklund
  • Mona Eklund
Publiceringsår: 2015
Språk: Engelska
Sidor: 218-233
Publikation/Tidskrift/Serie: Society and Mental Health
Volym: 5
Nummer: 3
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: American Sociological Association

Abstract english

This study explores gender, activity, and well-being among people with mental illness attending day centers in Sweden. Based on survey data of 215 attendees, this study applies the concepts of doing gender and regulatory regimes to analyze the relationship between being involved in gendered activities and wellbeing. The results show that while both male and female participants are involved in gender-neutral activities, men are less likely to engage in women-dominated (WD) activities while women are more prone to engage in men-dominated (MD) activities. Moreover, women involved in MD activities show a positive correlation with well-being, while the same does not hold for men engaging in WD activities. The study concludes that both women and men are ‘‘undoing’’ gender but that women also tend to ‘‘re-do’’ gender, suggesting that gendered regulatory regimes are more permissive to diversified feminist subjectivities than masculine subjectivities.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • regulatory regimes
  • mental illness
  • activity
  • gender
  • well-being
  • sociology

• Occupational Therapy and Occupational Science
  • ISSN: 2156-8693
Lisa Eklund
E-post: lisa.eklund [at] soc.lu.se

Sociologi

Paradisgatan 5, Lund

Introduktion

Lisa Eklund är doktor i sociologi med erfarenhet av att arbeta även utanför akademin, främst med FNs befolkningsfond (UNFPA) i Peking och Geneve.

Forskningsprojekt

Forskningsprojekt om familj, nära relationer och sexualitet i Kina http://defichine.site.ined.fr/en/