’Gendercide’, Abortion Policy, and the Disciplining of Prenatal Sex-Selection in Neoliberal Europe

Författare:
  • Navtej Purewal
  • Lisa Eklund
Publiceringsår: 2017-02-17
Språk: Engelska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Global Public Health
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Taylor & Francis

Abstract english

This article examines the contours of how sex-selective abortion (SSA) and ‘gendercide’ have been problematically combined within contemporary debates on abortion in Europe. Analysing the development of policies on the topic, we identify three ‘turns’ which have become integral to the biopolitics of SSA in Europe: the biomedical turn, the ‘gendercide’ turn, and the Asian demographic turn. Recent attempts to discipline SSA in the UK and Sweden are examined as a means of showing how the neoliberal state in Europe is becoming increasingly open to manoeuvres to undermine the right to abortion, even where firm laws exist.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Gender Studies
  • Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology
  • biopolitics
  • 'gendercide'
  • sex-selection
  • abortion
  • neoliberal state

Epub
  • ISSN: 1744-1706
Lisa Eklund
E-post: lisa.eklund [at] soc.lu.se

Sociologi

Paradisgatan 5, Lund

Introduktion

Lisa Eklund är doktor i sociologi med erfarenhet av att arbeta även utanför akademin, främst med FNs befolkningsfond (UNFPA) i Peking och Geneve.

Forskningsprojekt

Forskningsprojekt om familj, nära relationer och sexualitet i Kina http://defichine.site.ined.fr/en/