Labor Migration from Third Countries to Swedish Low-wage jobs

Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Nordic Journal of Working Life Studies

Abstract english

Since December 2008, Sweden has more liberal rules for labor immigration from ‘third countries’ – countries outside the European Union (EU) and European Economic Area (EEA) – than any other country in the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). The introduction of employer-driven labor immigration, motivated by the need to address labor shortages, resulted in large inflows of migrants in low-skilled occupations in labor surplus sectors. This article examines the situation of the approximately 500 restaurant and cleaning workers who were granted work permits in Stockholm in 2012. More than four out of ten labor migrants ‘switched track’ from asylum seekers, students, or family connection. Every second worker was recruited to companies without collective agreements. In several cases, a nationality/ethnic link between migrant and employer appears to exist. The reasons why so many low-skilled labor migrants in nonseasonal occupations were recruited are discussed. Finally, alternative explanations for the decline of this type of labor migration after 2011 are considered.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • labor migration
  • arbetstillstånd
  • kollektivavtal

Published
  • Forskningsprojekt om arbetskraftsinvandring från tredje land: sammanfattning av resultaten
  • ISSN: 2245-0157
Anders Kjellberg
E-post: anders [dot] kjellberg [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

Forskningsprojekt

Arbetskraftsmigration, fack och arbetsgivare (Forte). Tillsammans med Olle Frödin.

Facklig anslutning ur ett globalt perspektiv (Forte)

Collective Bargaining in Europe (European Trade Union Institute, ETUI, Bryssel)

Anställningsbidrag inom handeln (Handelsrådet). Tillsammans med Olle Frödin, Vesa Leppänen och Ann-Mari Sellerberg.

Skriftförteckning

Priser och utmärkelser

Arbetslöshetskassornas Samorganisa-tions forskningspris 2015 för forskning  om förändringarna i a-kassereglerna och deras effekter på a-kassornas organisationsgrad. Rudolf Meidner-priset 1998 för boken Fackliga organisationer och medlemmar i dagens Sverige (1997; uppdaterad och utvidgad upplaga 2001). Lars Salvius-föreningens stipendium 2001 och 2015. Studentlitteraturs kurslitteraturpris 2018 (hederspris) tilldelad boken Arbete & Välfärd (Åke Sandberg red.) i vilken jag medverkar med ett kapitel.

Doktorsavhandling

Facklig organisering i tolv länder (Arkiv förlag 1983). Handledare: professor Göran Therborn. Opponent: professor Walter Korpi.

Citeringsanalys 1996-2005 att läsa på vetenskapsbloggen Forskningspolitik

Avhandlingen skrevs inom forsknings-projektet "Sverige under socialdemokratin 1932-76" (projektledare: Göran Therborn). Annan publikation av Anders Kjellberg från projektet: "Från industriell demokrati till medbestämmande" (1981)

Intervjuer i urval

Syndicalismes (1/4) - Europe: malaise dans la représentation (franska radiokanalen France Culture 16/2 2015)