Anders Hylmö har disputerat

Anders Hylmö har försvarat sin avhandling i ämnet sociologi med avhandlingen "Disciplined Reasoning. The mainstream-heterodoxy divide and styles of reasoning in Swedish economics" idag, 28 September klockan 10:00 i Edens hörsal in Lund.

Bild på Anders Hylmö av Emma Lord.

Fakultetsopponent var Docent Elizabeth Popp Berman, Sociologiska institutionen, University at Albany.

Ordförande vid disputationen var Professor Mats Benner, Lunds universitet.

Betygskommitén:

• Docent Chris Mathieu, Sociologiska institutionen Lunds universitet.
  • Professor Johannes Lindvall, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
  • Professor Linda Wedlin, Uppsala universitet

Huvudhandledare: Carl-Göran Heidegren
Handledare: Mats Benner

Avhandlingens baksidestext

Economics is one of the most influential social science disciplines, with a high level of internal consent around a common theoretical and methodological approach. However, marginalised schools of thought have increasingly unified under the term “heterodox” economics, with their critique of the “neoclassical mainstream” as common denominator.

But why do mainstream economists think the way they do, and what is the relation between the mainstream approach on one hand, and heterodoxy on the other?

Disciplined Reasoning provides a novel approach to understanding the broad intellectual dynamics of the economics discipline. It is a theoretically well-grounded empirical study of Swedish economics, drawing on in-depth interviews with academic economists and a document analysis of expert evaluation reports from the recruitment of professors over 25 years. Drawing on the sociology of science, it develops a theoretical framework of relational disciplinary styles of reasoning to account for the social and intellectual dynamics of modern academic economics.

Anders Hylmös personliga sida

Avhandlingen: Disciplined Reasoning. The mainstream-heterodoxy divide and styles of reasoning in Swedish economics