Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Är kontanter effektivast för att utrota hunger?

Johan Sandberg, biträdande lektor och doktor i sociologi, uttalar sig i Sveriges Radio om kontantbidragsprogram som biståndsorganisationer använder i sina försök att leta efter de effektivaste metoderna för att utrota hunger.

En vetenskaplig studie har visat att de familjer som fick kontantbidrag i form av drygt 5000 kronor var, mer än familjen i normala fall får in på två år, där ökade barnens vikt och längd och barnadödligheten minskade med 70 procent.

I sina försök att nå de uppsatta globala FN-målen att utrota hunger och undernäringen till år 2030 letar nu biståndsorganisationer febrilt efter de effektivaste metoderna.

Sveriges Radios program Vetenskapsradion skriver på sin webbplats:

– Det är en väldigt viktig studie eftersom den jämför ett kontantbidragsprogram med en annan intervention för att förbättra hälsa och bekämpa fattigdom, säger Johan Sandberg som är forskare vid Lunds Universitet/Princeton University och som tittat på effekter av kontantbistånd i Latinamerika.

– Som försörjningsstöd så är det här kontantbidragsprogrammen livsnödvändiga för de fattigaste, men det är inget mirakelpiller för att lyfta människor ur misär, för det behövs strukturreformer, utbildning, god vård och jobb, anser Johan Sandberg.

Svenska Sida ger allt mer pengar till sociala trygghetsprogram som kontantbistånd berättar Elisabet Montgomery som är seniorhandläggare för bistånd på Sveriges ambassad i Rwanda, men anser att det behövs kompletterande program med utbildning för att rädda familjer ut fattigdom och det håller Rwandas hälsominister barnläkaren Diane Gashumba håller med om.

– Bistånd ensamt kan inte lyfta alla människor ur svår fattigdom som FNs hållbara utvecklingsmål ska uppnå till år 2030. Biståndet är en så liten del av kapitalet som finns i låginkomstländer. Det migranter skickar hem till sina familjer är mer än tre gånger mer till exempel, säger Johan Sandberg.

Det är länderna själva i första hand som måste reformera sina samhällen anser Johan Sandberg och han tror inte heller det är rimligt att få stopp på all undernäring i världen till år 2030, det är snarast en färdväg vi ska satsa mot.

Johan Sandberg forskar bland annat om migration och integration samt socialpolitiska transformationer.

Läs mer på sverigesradio.se