Forskare talar om "nya" konflikter inom politiken

Sociologer och andra forskare synar det svenska politiska landskapet inför valet 2018 i tidskriften Sociologisk Forsknings högaktuella valspecial.

Tolv forskningsartiklar presenterar och diskuterar politisk-sociologiska analyser av det rådande läget i Sverige.

Den svenska politiken har under senare årtionden genomgått stora förändringar.

Antalet riksdagspartier har utökats från fem till åtta och den traditionella höger–vänsterdimensionen i partipolitiken, med konflikter kring fördelningspolitik, marknadens roll och statens omfattning, har fått sällskap av konflikter kring ”nya” frågor om jämställdhet, miljö och migration.

Fokus har flyttats från politiska partier till nya sociala rörelser, tankesmedjor och andra organisationer. Individualiserade former av politiskt handlande i till exempel sociala medier har också ansetts viktiga för att förstå politiken av idag, skriver Magnus Wennerhag och Gabriella Elgenius i det sammanfattande första kapitlet i boken.

Valspecial från tidskriften Sociologisk Forskning finns att läsa i fulltext på sociologiskforskning.se eller här:

Det svenska politiska landskapet inför valet 2018

Urval av kapitel i boken:

• Förändring och kontinuitet i det svenska politiska landskapet – Politisk-sociologiska perspektiv inför valet 2018
  • The changing political landscape in Sweden – Political cleavages, actors and processes
  • Den svenska tryggheten – En studie av en kriminalpolitisk symbol
  • Slaget om hemmet – Värden, utanförskapanden och förorten som folkhemmets periferi
  • When the media matters for electoral performance
  • Ungas politiska (icke-)deltagande på sociala medier – hellre offline?
  • Bortträngning pågår – Renovering som kulturellt trauma

Sociologisk Forskning är en facktidskrift för svenska sociologer och för andra som intresserar sig för den empiriska, teoretiska och metodologiska utvecklingen inom samhällsvetenskaperna. I Sociologisk Forskning presenteras kontinuerligt resultat från pågående forskningsprojekt och diskussioner kring teoretiska utvecklingsmöjligheter. Tidskriften har ett särskilt fokus på den svenska och nordiska samhälls­utvecklingen och har dessutom emellanåt olika temanummer.