Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Gymnasiebehörighet hänger inte bara på föräldrarnas utbildning eller klass-tillhörighet

Sociologiprofessor Antoinette Hetzler svarar på frågor om gymnasiebehörighet i svt. I gårdagens Lokala Nyheter Skåne förklarade Hetzler hur statistik över behörighet till gymnasiet ska tolkas.

Var sjätte elev i Sverige har inte behörighet till gymnasiet. I Tomelilla saknar mer än var tredje elev gymnasiebehörighet, vilket är den sämsta siffran i Skåne.

– Jag tycker man ska titta lite nämnare och se vad som ligger bakom statistiken, säger Sociologiprofessor Antoinette Hetzler till svt.

Enligt skolverket hänger elevernas behörighet mycket ihop med föräldrarnas utbildningsnivå.

– I de här skolorna på landsbygden har vi sett att föräldrarnas utbildningsnivå inte är viktiga för skolans resultat. Det måste vara något mer än föräldrarnas utbildning eller klass-tillhörighet, så vi ska inte bara fokusera på det.

– Man ska sätta det i sitt sammanhang. Om det är ett problem som bara är aktuell nu så skulle man forska i vad som har förändrats. Det kan vara att det är ganska många nya elever eller ganska många som har flyttat. Vi behöver titta på och se vem som har flyttat in, vem har flyttat ut och hur har det har påverkat klassen.

Men Tomelillas skolchef tror inte att siffrorna har med nyanlända att göra, enligt svt. Sociologiprofessor Antoinette Hetzler tror att faktorer som stad och land kan ha betydelse, men det är för tidigt att säga.

– Om man vill öka behörigheten måste man analysera om detta är en tendens eller om det är en engångsföreteelse. Om det är en engångsföreteelse så måste hela skolan komma ihop och förstå vad man ska göra så att det inte återkommer nästa år, men om det är en tendens krävs ett helt annat sätt att försöka bearbeta vad som händer i skolan och hur tendensen kan brytas.

Se inslaget på svtplay.se

 

Läs även artikeln Var tredje Tomelillaelev är obehörig till gymnasiet på svt.se
Läs om Antoinette Hetzlers forskning på hennes personliga sida

 

 


 

 

Senaste nyheter

2019-02-19

Perspektiv på samtiden

Perspektiv på samtiden
2019-02-14

Prisbelönt och angelägen grundbok om arbetslivet ute nu

Prisbelönt och angelägen grundbok om arbetslivet ute nu
2019-01-23

Ändrade renlighetsideal i klimatkrisens spår?

Ändrade renlighetsideal i klimatkrisens spår?
2018-12-19

Tullia Jack har disputerat

Tullia Jack har disputerat
2018-12-08

Många på subventionerade jobb inom restaurangbranschen saknar kollektivavtal

Många på subventionerade jobb inom restaurangbranschen saknar kollektivavtal

Sociologiska institutionen
Lunds universitet
Besök: Paradisgatan 5, Hus G, Lund
Postadress: Box 114 , 221 00 Lund
Telefon: Studerandeexpeditionen +46 46-222 88 44, Lunds universitets växel +46 46-222 00 00

Samhällsvetenskapliga fakulteten