Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Humoristisk lek med etniska stereotyper kan skapa sociala band

Framsides bild till nyhet om Henriette Frees

Henriette Frees Esholdt har skrivit artikeln "Virgins, Terrorists, and Ten Children: Immigrants' Humorous Play with Ethnic Stereotypes in Bonding with Danes in the Workplace" som publicerats i tidskriften Symbolic Interaction.

I artikeln, vars titel kan översättas ungefär "Oskulder, terrorister och tio barn: Invandrares humoristiska lek med etniska stereotyper i syftet att knyta an med danskar på arbetsplatsen", undersöks invandrares självriktade etniska humor i kollegiala relationer.

Artikeln bygger på fältarbete på en multietnisk arbetsplats, ett storkök i Danmark. Den betonar den etniska humorns sammansvetsande funktioner och närmar sig etnisk humor från ett symbolisk interaktionistisk perspektiv istället för det dominerande konfliktperspektivet.

Artikeln visar hur invandrares lek med etniska stereotyper i interaktioner med danskar syftar till att desarmera etniska stereotyper och ta avstånd från dem genom att skapa ”joking relationships” med danskarna på arbetsplatsen.

Titta på en video där Henriette Frees Esholdt förklarar sin artikel (på engelska)

Symbolic Interaction är en peer-reviewed vetenskaplig tidskrift.

Henriette Frees Esholdts personliga sida.