Kan vi lära oss att leva tillsammans?

Vi och dom, mitt gäng och deras, vän eller fiende – hur ska vi kunna leva tillsammans i vår globaliserade och polariserade värld? Mikael Klintman, professor i sociologi, har tillsammans med Thomas Lunderquist och Andreas Olsson skrivit boken Gruppens grepp: Hur vi flockvarelser kan lära oss leva tillsammans.

Boken handlar om fördomar, om hur vi generaliserar och kategoriserar. Men också om tolerans och vad som begränsar den – och hur den skulle kunna utvidgas.

Våra hjärnor hanterar information om andra på olika sätt beroende på om vi placerar dem i kategorin ingrupp eller utgrupp. Dessutom grupperar, värderar och beter vi människor oss annorlunda gentemot “dom” än “oss”.

Det kan vara av godo: sammanhållningen i vår familj, här ställer vi upp för varandra, blod är tjockare än vatten! Och det kan vara av ondo: krossa kackerlackorna! Men i sig är vårt beteende, det att vi ständigt delar upp världen i en hel mängd olika vi och dom, i sig varken bra eller dåligt. Det bara är.

Med hjälp av den senaste forskningen inom neurovetenskap, psykologi och sociologi skriver författarna om dessa kategoriseringar; varifrån de kommer, hur de fungerar och hur vi kan dra fördel av en fördjupad kunskap om hur vår natur och kultur samspelar. Bara genom att förstå hur vi fungerar kan vi finna fungerande strategier för att undvika konflikter som grundar sig i fördomar och hat mellan olika grupper – alltifrån skvaller och diskriminering på arbetsplatsen till krig och folkmord.

Gruppens grepp: Hur vi flockvarelser kan lära oss leva tillsammans. I handeln från 1 september 2018.
Läs mer om boken på Natur & Kulturs webbplats nok.se

Mikael Klintman är professor i sociologi på Lunds universitet och gästforskare vid London School of Economics.

Thomas Lunderquist är journalist i Malmö och producerar olika kulturprogram för Sveriges Radio P1, bland andra Filosofiska rummet.

Andreas Olsson är docent i psykologi på Karolinska Institutet och forskare i social och affektiv neurovetenskap.