Klyftan vidgas mellan fackligt anställda arbetare och tjänstemän

De flesta fackmedlemmar är idag tjänstemän och andelen fackligt anslutna har inte varit så låg sedan 70-talet. Anders Kjellberg, professor i sociologi här på sociologiska institutionen har intervjuats av Dagens Arena och Ekonomiekot Extra i Sveriges Radio P1 och diskuterar bland annat vilken betydelse den 25-procentiga skattereduktion på fackavgiften som införs i juli i år kommer att ha.

Dagens Arena: Facket lockar fler tjänstemän än arbetare

Dagens Arena 31/1 2018 konstaterar att tjänstemannafacken går framåt men inte arbetarfacken och att den totala organisationsgraden inte varit så låg sedan början av 1970-talet.

Utdrag ur Dagens Arenas artikel:

Ta Hotell-, och restaurangfacket de gick från en organisationsgrad på omkring 52 procent vid 2006 till 28 procent 2016. Den 1 januari 2007 höjdes priset på deras a-kassa med 600 procent om man också tar hänsyn till att skattereduktionen avskaffades.

Läs hela artikeln på dagensarena.se

Ekonomiekot: Har facket blivit en tjänstemannarörelse snarare än en arbetarrörelse?

De flesta fackmedlemmarna är idag tjänstemän. Vad beror det på och vilken betydelse har den 25-procentiga skattereduktion på fackavgiften som införs 1 juli 2018? Det är frågor som Anders Kjellberg svarar på i Ekonomiekot Extra i P1 söndagen 7/1 2018 kl 1.40 och måndagen 8/1 kl 14.30.

Lyssna på programmet på sverigesradio.se

Anders Kjellberg diskuterar varför organisationsgraden inte varit så låg sedan början av 1970-talet

För organisationsgraden utveckling ur ett längre perspektiv, se Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund appendix 1 sid 75-77. I artikeln diskuteras hur man ska förklara detta och varför utvecklingen går allt mer isär mellan arbetare och tjänstemän.

Anders Kjellbergs personliga sida här på institutionens webbplats.

Anders Kjellberg

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet, forskar bland annat om arbetskraftsmigration och fackliga organisationer.