Många av SD:s väljare är LO-medlemmar

Professorn i sociologi Anders Kjellberg kommenterar det svenska valet och LO i tidningen Arbetet och i många tidningar världen över.

Den franska nyhetsbyrån AFP intervjuade Anders Kjellberg före valet och frågade vilka som röstar på Sverigedemokraterna:

– På landsbygden, långt ifrån Sveriges tillväxtområden och innovationscentrum, har allt fler väljare förförts av SD:s nationalistiska diskurs. Upp till en tredjedel av LO-medlemmarna kan rösta på SD, tyder opinionsmätningarna på.

– De arbetar ofta inom transport- och byggsektorerna, som sysselsätter en hel del europeiska arbetstagare på (deras hemländers) minimilöner. Dessa löner är betydligt lägre än de löner som fastställs av (Sveriges) kollektivavtal, säger Anders Kjellberg.

Dessa kommentarer har publicerats av tidningar världen över:

Även den brasilianska tidningen O Globo intervjuade Anders Kjellberg (2018-09-09): Na Suécia, voto põe social-democracia em xeque In Sweden, vote puts social democracy in check (reds. översättn.)

Efter valet intervjuas Anders Kjellberg i tidningen Arbetet. Då har Socialdemokraterna gjort sitt sämsta val på 100 år.

Han gör bedömningen att risken att fackmedlemmarna går ur LO-förbunden i protest mot banden till Socialdemokraterna är liten, trots historiskt låga S-siffror i höstens val. Han jämför med Danmark, där LO och det socialdemokratiska partiet kapade banden mellan sig.

– Tanken var att underlätta rekrytering till facket. Men det blev inte fler medlemmar.

Tidningen Arbetets artikel ”Historiskt låga S-siffror slår hårt mot facket” på arbetet.se (2018-09-11)

Tidningen Arbetet skriver även om konsekvenserna av en borgerlig regering för LO och dess medlemmar i artikeln Professor: Facken får räkna med borgerlig attack (2018-09-10)

Anders Kjellbergs personliga sida här på institutionens webbplats.

Anders Kjellberg

Anders Kjellberg är professor i sociologi och forskar bland annat om arbetskraftsmigration och fackliga organisationer.