Många riskerar att bli fattigpensionärer

Inkomstförsäkring och tjänstepension. Viktiga för att klara ekonomin vid arbetslöshet och slippa bli fattigpensionär. Anställda på arbetsplatser utan kollektivavtal riskerar att bli utan tjänstepension och medlemmarna i fackförbundet IF Metall saknar inkomstförsäkring. Sociologiprofessor Anders Kjellberg kommenterar dessa två frågor i Expressen och Dagens Arbete.

Expressen skriver i sin artikel "250 000 svenskar nekas viktiga pensionen" (2018-09-28 s. 38) och på nätet "En kvarts miljon svenskar nekas viktiga pensionen" (Dina Pengar 2018-09-27) att cirka en halv miljon anställda finns i dag på arbetsplatser utan kollektivavtal, enligt en undersökning från sociologiprofessor Anders Kjellberg vid Lunds universitet från 2017.

Läs en uppdaterad version av Anders Kjellbergs undersökning i Lunds universitets forskningsportal: Kollektivavtalens täckningsgrad och organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund

Anders Kjellberg intervjuas även i Dagens Arbete om för- och nackdelar med facklig inkomstförsäkring när IF Metall övervägar att skaffa sig en sådan.

Dagens Arbete skriver att ungefär 85 procent av alla som är med i ett fackförbund får en inkomstförsäkring med sitt medlemskap, en trygghet om arbetslösheten skulle slå till och ens inkomst ligger över taket i a-kassan. Hälften av LO-förbunden har det, Sacoförbunden har det och framför allt: Unionen har det. IF Metall har länge hållit emot. Nu håller något på att hända.

Läs artikeln ”En försäkring ska hålla även i en lågkonjunktur” på Dagens Arbetes webbplats (2018-10-08).

Läs mer: I september 2018 kom rapporten Vem får avsättningar till tjänstepension? från Inspektionen för socialförsäkringen. Anders Kjellberg, professor vid Lunds universitet, och Johan Kreicbergs, företagarekonom vid Swedbank har bistått projektet i kvalitetssäkringen.

Anders Kjellbergs personliga sida här på institutionens webbplats.

Anders Kjellberg

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet, forskar bland annat om arbetskraftsmigration och fackliga organisationer.