Minskad organisationsgrad för både tjänstemän och arbetare

Både andelen fackligt anslutna tjänstemän och andelen fackligt anslutna arbetare minskade mellan 2016 och 2017 visar Anders Kjellberg i sin nya rapport.

Nya data (årsgenomsnitt 2017) visar att såväl andelen fackligt anslutna tjänstemän som andelen fackligt anslutna arbetare minskade mellan 2016 och 2017.

Hos tjänstemän från 74 till 73 procent och hos arbetare från 62 till 61 procent. Med en decimal medtagen sjönk organisationsgraden för arbetare med en hel procentenhet (från 62,1 till 61,1 procent) och för tjänstemän med en halv enhet (från 73,8 till 73,3 procent). Bland byggnadsarbetare och kommunalt anställda arbetare sjönk organisationsgraden med två procentenheter. Hos tjänstemän i privat sektor minskade andelen fackligt anslutna med en procentenhet.

Detta och mycket annat redovisas i den nya uppdaterade och utvidgade utgåvan av Anders Kjellbergs nya rapport Kollektivavtalens täckningsgrad och organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund (mars 2018).

Se även:

Anders Kjellbergs personliga sida här på institutionens webbplats.

Anders Kjellberg

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet, forskar bland annat om arbetskraftsmigration och fackliga organisationer.