Radikala svängningar inom svensk migrationspolitik analyseras

Johan Sandbergs artikel “Beyond Granted Asylum—Labor Market Integration Challenges in Sweden” har publicerats i det senaste numret av SAIS Review, om migration och dess konsekvenser.

Johan Sandbergs artikel, som bygger på officiell statistik, presenterar en analys av nutida förändringar inom svensk migrationspolitik.

Först presenteras en inledande granskning av Sveriges ambivalenta hantering av flyktingströmmen under 2015-2016 och de radikala svängningar som saknade underbyggande strategier och konsekvensanalyser.

Vidare fokuserar artikeln på de historiska, strukturella ekonomiska utmaningar som alltjämt försvårar integrering av immigranter med låg utbildning på den svenska arbetsmarknaden.

Denna integrering försvåras av ackumulerande processer av bostadssegregering och utbildningssegmentering som tillsammans med arbetsmarknadsmarginalisering fördjupar socio-ekonomiskt utanförskap.

Slutligen diskuteras den svenska flyktingpolitiken i ett internationellt perspektiv där Sveriges bistånd delvis omdirigerats från utländska insatser till flyktingmottagande och etablering.

Läs artikeln på muse.jhu.edu

Artikeln i Lunds universitets forskningsdatabas

Johan Sandbergs personliga sida

Det senaste numret av SAIS Review of International Affairs heter “Migration and its Consequences” (Volume 37, Number 2, Summer-Fall 2017).