Svenska och utländska medier rapporterar om Shai Mulinaris studie av läkemedelsbranschens donationer till patientorganisationer

generisk press

Shai Mulinaris artikel i British Medical Journal "Exposing drug industry funding of UK patient organisations", som granskar läkemedelsföretags donationer till patientorganisationer i Storbritannien, har genererat en intervju i Dagens medicin, en ledartext i Expressen och en nyhetsartikel i Läkemedelsvärlden. Brittiska tidningen The Independent har också omskrivit artikeln. På Twitter har artikeln nämnts nästan 1000 gånger av 850 användare.

I sin analys kommer Shai Mulinari och hans kollegor vid University of Bath fram till att läkemedelsindustrin i Storbritannien donerade motsvarande 700 miljoner kronor till brittiska patientorganisationer mellan 2012 och 2016. Nära en tredjedel gick till att finansiera PR och påverkansarbete, vilket kan leda till att allmänheten förlorar förtroende för organisationerna. Problemen är desamma i Sverige. påpekar Shai Mulinari, med skillnaden att redovisningen av läkemedelsföretagens donationer finns samlad i läkemedelsindustriföreningen LIF:s samarbetsdatabas.

Shai Mulinaris artikel ”Exposing drug industry funding of UK patient organisations” finns att läsa på British Medical Journals hemsida. Där finns också en podcast med en av Shai Mulinaris medförfattare som berättar om studien.

En sammanfattning av studien och kommentarer av Shai Mulinari finns bland Sociologens nyheter.

Bild på Shai MulinariShai Mulinari är docent i sociologi och forskar om  regleringen av läkemedelsindustrins marknadsföring, hur myndigheter utvärderar läkemedel samt hur ekonomiska, politiska och organisatoriska förutsättningar kan påverka myndighetsbeslut.