Sveriges sociologförbund hittar bästa doktorsavhandlingen i Lund

Lisa Flower vid Sociologiska institutionen tar emot Sveriges sociologförbunds utmärkelse för avhandlingen "Loyalty Work: Emotional interactions of defence layers in Swedish courtrooms”.

När Sveriges sociologförbund samlades för årsmöte i en videokonferens den 19 mars tillkännagav Simon Lindgren (Umeå Universitet) och Anna Olofsson (Mittuniversitetet) att förbundets pris för bästa doktorsavhandling i sociologi går till Lisa Flower vid Lunds universitet. I motiveringen skriver de att ”I avhandlingen ’Loyalty Work: Emotional interactions of defence layers in Swedish courtrooms’ kombinerar Lisa Flower kreativitet med gediget vetenskapligt hantverk. Avhandlingen är ett utmärkt exempel på hur den sociologiska blicken kan penetrera, analysera och teoretisera en specifik kontext och på så sätt avtäcka det sociala, och här: det emotionella”.

I slutet av 2019 uppmärksammade även Vetenskapssocieteten i Lund doktorsavhandlingen med en utmärkelse. Studien undersöker försvarsadvokaters emotionella arbete, med fokus på brottmålsrättegångar i tingsrätter. I avhandlingens abstract skriver Lisa Flower:

”Studien visar hur försvarsadvokater åstadkommer ett professionellt intryck i linje med osynliga emotionella, interaktionella och ceremoniella förväntningar. Försvarsadvokater strävar efter att företräda sina klienter genom att hantera olika framträdande i rättssalen – sina egna, sina klienters och andras – och se till att dessa framträdanden håller sig inom ramen av lagens emotionella regim. Samtidigt förväntas försvaret – försvarsadvokaten och den tilltalade – framstå som enade. De här strategierna innebär emotionsarbete och facework för att bygga upp eller underminera de faktapåståenden som presenteras i en rättegång, genom att dra uppmärksamhet till eller ifrån information eller genom att använda rekvisita.”

Avhandlingen är grund för Lisa Flowers nyutgivna bok Interactional Justice: The Role of Emotions in the Performance of Loyalty. Läs mer om den här.

Hela Lisa Flowers doktorsavhandling, Loyalty Work: Emotional interactions of defence layers in Swedish courtrooms, finns att läsa här (pdf).

Lisa Flowers personliga sida på Sociologiska institutionens webbplats.

Bild på Lisa FlowerLisa Flower är lärare och forskare vid Sociologiska institutionen. Hon disputerade 2018 med avhandlingen "Loyalty Work: Emotional interactions of defence lawyers in Swedish courtrooms".