Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utrikes födda väljer bort facket. Corona påverkar siffror

Bild på Anders Kjellberg av Karin Lindgren Strömbeck, Sekotidningen
Professor i sociologi Anders Kjellberg. Foto av Karin Lindgren Strömbeck, Sekotidningen

Professor i sociologi, Anders Kjellberg, har sammanställt en rapport som visar att allt färre utrikes födda är med i facket. Siffrorna har minskat stadigt sedan 2006. Samtidigt har Coronakrisen påverkat siffrorna.

Rapporten Den svenska modellen i en oviss tid som visar ny statistik om facklig organisering har fått stor uppmärksamhet i media. Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet, Arbetsvärlden, Arbetet, Seko-tidningen med flera hänvisar till rapporten (se lista nedan).

Sedan 2006 har antalet utrikes födda medlemmar gått från 77 procent till 51 procent 2019 visar de nya siffrorna från Statistikmyndigheten SCB. Även antalet inrikesfödda har minskat från 77 procent till 64 procent.

Den svenska modellen hotas

När de fackliga medlemstalen minskar hotas den så kallade svenska arbetsmarknadsmodellen. Enligt den svenska modellen är en hög andel löntagare med i facket och därför finns en hög facklig närvaro på arbetsplatserna. Vid en urholkning av den svenska modellen riskerar facket att bli mer av ett försäkringsbolag och mindre av en arbetsplatsbaserad rörelse och det blir svårt att kontrollera att de avtal som finns också tillämpas i praktiken, skriver Anders Kjellberg i rapporten.

Redan innan Corona hade medlemskap i facket slutat sjunka

Coronakrisen fick fart på antalet ansökningar till facket. Under mars strömmade dagligen 200-300 nya medlemmar till Handels mot normalt 60 ansökningar per dag. Men ökningen hade påbörjats redan innan krisen. Redan under år 2019 hade nedgången i facklig anslutning praktiskt taget upphört.

Lyssna på Anders Kjellberg fredag 12 juni:

Webbseminarium med Anders Kjellberg och German Bender om Den svenska modellen i en oviss tid fredagen den 12 juni kl 10:00-10:45

Rapporten i korthet:

Den nya Arena Idé-rapporten: Den svenska modellen i en oviss tid. Fack, arbetsgivare och kollektivavtal på en föränderlig arbetsmarknad. Statistik och analyser: facklig medlemsutveckling, organisationsgrad och kollektivavtalstäckning 2000-2029 innehåller den fackliga organisationsgraden uppdaterad till 2019 samt kollektivavtalens täckningsgrad och arbetsgivarnas organisationsgrad till och med 2018.

Rapporten redovisar vidare bland annat:

  1. medlemsutvecklingen i olika LO-, TCO- och Saco-förbund
  2. andelen utrikes födda i dessa förbund respektive hos arbetare och tjänstemän med anställning
  3. de 35 största fackförbunden (31/12 2019)
  4. den fackliga organisationsgraden i olika arbetar- och tjänstemannayrken kombinerat med skillnader mellan privat/offentlig sektor och mellan inrikes/utrikes födda inom ett och samma yrke.
  5. de stora geografiska olikheterna i facklig anslutning mellan olika kommuner och län
  6. det svenska kollektivavtalssystemets ”vita fläckar”
  7. den fackliga organisationsgradens betydelse för kollektivavtalen
  8. ett framtidsscenario.
  9. Dessutom Coronakrisens effekter på de fackliga medlemstalen.

Medias intresse för rapporten: 

Relaterad information:

Nu publiceras även en ny, uppdaterad upplaga av Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund. Department of Sociology, Lund University: Studies in Social Policy, Industrial Relations, Working Life and Mobility. Research Reports 2020:1. Appendix 3 in English.