Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad vet forskarna om våldsbejakande miljöer?

I dagens samhälle med ökad nationalism, social oro, faktaresistens och politikerförakt behöver demokratin stärkas. Rapporten ”Våldsbejakande extremism - En forskarantologi”, har publicerats i form av en statlig utredning där professor i sociologi Christofer Edling är medredaktör och skribent tillsammans med en rad andra forskare.

Möjligheterna att förebygga och stärka demokratin mot våldsbejakande miljöer förutsätter kunskap om orsakerna till varför individer söker sig till dessa miljöer, framgångsfaktorer för utträde och hur miljöerna uppstår, upprätthålls och samspelar med varandra.

Denna brett upplagda nationella översikt har skrivits på initiativ av den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

Syftet är att bidra till att stärka och utveckla konkreta insatser och relevant forskning om våldsbejakande extremism, samt göra analyser och forskning till praktisk tillämpbar kunskap för kommuner och lokala aktörer som arbetar med att utveckla och genomföra förebyggande insatser genom ett nationellt nätverk av experter.

Denna antologi ska ses som ett första steg mot en systematisk forskningsinventering.

 

Våldsbejakande extremism. SOU 2017:67 En forskarantologi : Forskarantologi från utredningen En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism

Redaktörer: Christofer Edling och Amir Rostami