Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kollektiv berusning kan ge religiös upplevelse och stärka solidaritet

Bild på nattklubb. Foto: Lea Trier Krøll.
Foto: Lea Trier Krøll

Varför samlas människor för att berusa sig? Docent vid Sociologiska institutionen i Lund Sébastien Tutenges har forskat i två decennier på nattklubbar och festivaler för att svara på den frågan. Hans nya bok "Berusning - en etnografi av kollektiv upprymdhet" ger värdefulla nya insikter i rusets olika sidor.

Denna bok tar oss med till barer, nattklubbar, festivaler, badorter, underjordiska dansfester och drogmiljöer för att utforska festandets, och framförallt berusningens, natur. 

Tutenges visar med hjälp mikrosociologi, kulturkriminologi och kultursociologi vad det betyder att förflytta sig bortom det vardagliga, till ett förändrat tillstånd där det överskridande, spektakulära och oväntade äger rum. Han menar att det primära syftet med gruppruset är den religiösa upplevelse som den franske sociologen Émile Durkheim kallar kollektiv berusning, vars essens är en känsla av att ansluta sig till andra människor och vara en del av en större helhet. Denna upplevelse är stärkande och uppmuntrande. Den kan leda till brottslighet och avvikelser, men är samtidigt livsviktig för vår mänsklighet eftersom den stärker sociala band och solidaritet.

Läs mer om boken "Intoxication. An Ethnography of Effervescent Revelry" på Rutgers University Press webbplats.