Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalistisk konspirationsteori driver Putin

 Porträtt Tova Höjdestrand. Foto: Kennet Ruona.
Tova Höjdestrand. Foto: Kennet Ruona.

Vladimir Putin drivs av den gamla nationalistiska teorin om västvärldens konspiration mot Ryssland. Det menar Tova Höjdestrand som är universitetslektor i socialantropologi och forskar bland annat på Ryssland och nationalism.

Enligt henne har ryska konservativa nationalister alltsedan 1800-talet drivit en radikal konspirationsteori om hur väst försöker eliminera öst och att Ryssland har en särart som står högre andligt och moraliskt. Det narrativet är ryggraden i hela det ryska, nationalistiska tänkandet varifrån Kreml anammat stora delar, bland annat en konservativ syn på familjepolitik och sexualitet.

– Så att fråga om nationalism har betydelse för Rysslands invasion av Ukraina är som att fråga om tomten delar ut julklappar.

Tova Höjdestrand beskriver Putin som pragmatisk och ganska liberal fram till för ungefär tio år sedan. En omfattande upprustning av samhället ägde rum, bland annat reformerades socialtjänsten efter västerländsk modell. Hans återkomst som president 2012 uppfattades som författningsvidrigt av många ryssar och föregicks enligt Tova Höjdestrand dessutom av omfattande valfusk, vilket resulterade i att hundratusentals människor gick ut och demonstrerade, framför allt i Moskva.

– Då blev Kreml skiträdda och började strama åt och använda extremistlagstiftning för att slå ner på oppositionen. Till exempel började de använda lagar som stämplar organisationer som utländska agenter eller extremister om de säger vissa saker. Det här har blivit värre och värre och eskalerat från 2012 och framåt, berättar hon.

När Ryssland tog Krim 2014 var det en populär åtgärd bland ryssar som alltid har betraktat Krim som ryskt. För Putin blev erövringen en propagandaseger, men enligt Tova Höjdestrand blev det samtidigt ännu viktigare att tysta kritiska röster. Sedan dess har repressionen blivit värre och värre och åsiktsfriheten har minskat dramatiskt.

– Idén om västvärldens konspiration mot Ryssland är grundvalen i Putins idévärld och något som han använder för att berättiga invasionen av Ukraina när landet väljer att närma sig väst. För rysk nationalism är västvärldens dekadenta konsumtionskultur ett sätt att ta över världen och överföra våra värderingar och vår kultur på Ryssland, säger Tova Höjdestrand och fortsätter:   

– Men varför invasionen inträffar just nu är det ingen som kan förklara riktigt. Många menar att Putin varit isolerad för länge och tappat kontakten med verkligheten. Andra tror att det finns en plan. I vilket fall var det inte oväntat att han vill spänna musklerna, men det här massangreppet på hela Ukraina hade ingen väntat sig.