Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Spaning på nätet - en skumpig väg för onlinedetektiven

Ett förstoringsglas ligger på en laptops tangentbord. Foto: Unsplash, Agence Olloweb.

David Wästerfors, Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz har publicerat en artikel i New Media & Society som handlar om brottsdiskussioner på Flashback. Artikeln visar hur interaktionerna där bildar en ”skumpig” väg när skribenterna gemensamt försöker åstadkomma kännedom, bevis och auktoritet vad gäller de olika brotten som diskuteras.

En stor del av dagens offentliga diskussioner om brottsfall äger rum på onlineplattformar där långa kedjor av inlägg formas i hög hastighet; det skrivs spekulationer, analyser och klagomål, såväl som ironiska, sarkastiska och nedsättande kommentarer. Dessa inlägg ger utmärkta, men riskfyllda, möjligheter för skribenter att engagera sig i hemmasnickrade utredningar, medan andra skribenter agerar omedelbara granskare och publik.

Forskarna på Sociologiska institutionen har följt och observerat Flashbacktrådar under flera års tid och har även intervjuat postarna, det vill säga de som skriver inläggen.

Varför är resultaten intressanta?

– Den här typen av brottsdiskussioner studeras sällan som ett kulturellt fenomen i sig, säger David Wästerfors, professor i sociologi med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

– Forskare tenderar annars att antingen betrakta diskussionerna som om de verkligen kunde lösa olika fall, som vid crowdsourcing, eller att se på dem som igångsättare av hetsjakter på misstänkta. Sådana saker inträffar, men vanligare är diskussioner, helt enkelt, och vi vill visa deras kulturella betydelse.

I denna studie har David Wästerfors, Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz tittat på interaktionen mellan Flashback-skribenterna (postarna) och hittat mönster i retoriken.

– Artikeln handlar alltså om brottsdiskussioner på Flashback och visar hur interaktionerna där bildar en ”skumpig” väg när postarna gemensamt försöker åstadkomma kännedom, bevis och auktoritet vad gäller de olika brotten som diskuteras, säger David Wästerfors. 

Denna skumpighet orsakas av att varje enskilt inlägg är beroende av hur det tas emot av de andra.

– Så för att förstå hur en person blir en auktoritet i en tråd måste vi i detalj studera interaktionerna i tråden; och detsamma gäller för hur en skribent får ett inlägg att tolkas som att de känner till vad de pratar om, eller kan lägga fram något slags bevis i fallet.

– Vi studerar med andra ord den praktiska retoriken i trådarna och visar på mönster i retoriken, samt hur den byggs upp av interaktioner, säger David Wästerfors.

Kommer det fler publikationer framöver?

– Vi ska publicera en artikel om ett särskilt fall, en naturfotograf som avslöjades som en bluff av Flashback-postare och hur engagemanget i det fallet konstruerades, berättar David Wästerfors. Jag ska också publicera ett kapitel i en antologi om teknologi och social interaktion som handlar om summeringar av brottsfall på Flashback, alltså hur fallen sammanfattas. Just sammanfattningarna har visat sig fylla intressanta funktioner och kan i sig skapa debatt.

Om studien

Studien utforskar det interaktionella ursprunget till fallrelaterad kännedom, bevis och auktoritet i brottsdiskussioner på den svenska plattformen Flashback. Genom internetdata och intervjuer visas hur "onlinedetektiver" interagerar digitalt med varandra så att kännedom om fallet uppnås, ledtrådar och bevis föreslås och utredningsauktoritet uppnås. Forskarna menar att det behövs ett interaktionistiskt och etnografiskt förhållningssätt för att upptäcka denna typ av återkommande processer i diskussioner om brottsfall på nätet. Utförandet av detektivarbetet är starkt beroende av andras brokiga svar, och bildar därför en "skumpig" väg.

Artikeln "The bumpy paths of online sleuthing: Exploring the interactional accomplishment of familiarity, evidence, and authority in online crime discussions" kan läsas på journals.sagepub.com

Mer om detta ämne:

De tre forskarna har även samarbetat i en tidigare artikel, som handlar om hur brottsnyheter dramatiseras på Flashback och vilka symboliska och affektiva aspekter det rymmer. Det arbetet leddes av Erik Hannerz och artikeln publicerades i Cultural Sociology 2022.

Se artikeln på journals.sagepub.com