Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre års finansiering för stort nordiskt samarbete om otrygga jobb

Turkos grävmaskin lastar grus på traktor. Foto: Troy Mortier, Unsplash.

Sociologiska institutionen i Lund får tre års finansiering för ett stort samarbetsprojekt som handlar om otrygga och informella arbeten i Norden.

Forskarna Rasmus Ahlstrand och Sara Eldén, här vid Sociologiska institutionen i Lund ingår i projektet "Tackling Precarious and Informal Work in the Nordic Countries (PrecaNord)" (på svenska: ”Hanterandet av otrygga och informella arbeten i de nordiska länderna") som har beviljats ​​medel inom programmet "Future Challenges in the Nordics" ("Framtida utmaningar i Norden").

Det innebär att Rasmus Ahlstrand kommer att ha en treårig postdoc-tjänst vid Sociologiska institutionen och att institutionen kommer att ingå i en tvärvetenskaplig jämförande studie av otrygga och informella arbeten i Norden.

Rasmus Ahlstrand är doktorand här vid Sociologiska institutionen i Lund och disputerar i februari i år om arbetets organisation i den svenska byggbranschen.

Sara Eldén är docent och universitetslektor här vid Sociologiska institutionen i Lund.

Mer om projektet PrecaNord

Hur hållbar är den nordiska modellen?

Allt fler människor arbetar under osäkra eller informella arbetsförhållanden. Projektet "Tackling Precarious and Informal Work in the Nordic Countries (PrecaNord)" kommer att undersöka hur hållbar den nordiska modellen är med tanke på dagens förändringar på arbetsmarknaden. Projektet beviljades 950 000 euro för fyra år.

Forskare i sociologi, socialantropologi, ekonomi och migrationsstudier från Finland, Sverige och Norge studerar förekomsten och trenderna av osäkra och informella arbeten i dessa länder. Projektet äger rum vid Helsingfors universitet och projektledare är docent i sociologi, Lena Näre vid Helsingfors universitet.
 
Programmet Future Challenges in the Nordics ska gynna samhället genom att producera tillgänglig kunskap som kan informera medborgare och beslutsfattare när de söker efter sätt att möta utmaningarna.

Forskningsprogrammet pågår mellan 2021 och 2027 och finansieras av Svenska Litteratursällskapet i Finland, Riksbankens Jubileumsfond, Finska kulturfonden, Svenska kulturfonden i Finland, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Familjen Kamprads stiftelse.

Läs mer på:

https://www.instagram.com/futurenordics

https://www.facebook.com/futurenordics/