Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Åsa Lundqvist

Åsa Lundqvist

Professor

Åsa Lundqvist

Familjen i den svenska modellen

Författare

  • Åsa Lundqvist

Other contributions

  • Christine Roman

Summary, in Swedish

När den svenska välfärdsmodellen växte fram var det trygghetssystemen och arbetsmarknadspolitiken som stod i centrum. Under denna tid förvandlades familjen från att vara en enskild angelägenhet till att bli föremål för politiska ingripanden. Familjen blev ett eget politikområde, vars mål och medel kom att diskuteras under flera decennier. Historien om familjepolitikens framväxt är en historia om intressekonflikter. Vilka aktörer och institutioner bestämde den svenska familjepolitikens inriktning? En viktig plattform var utredningsväsendet. Här artikulerades nya, ibland kontroversiella idéer och ideal som ofta hämtades från samhällsvetenskapens forskning om familj och kön. Vetenskapen gavs därigenom stort inflytande inom det offentliga utredningsväsendet. Och därmed även över den förda politiken och det familjepolitiska reformarbetet.

Avdelning/ar

  • Sociologi

Publiceringsår

2007

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Boréa Bokförlag

Ämne

  • Gender Studies

Status

Published

Projekt

  • Den moderna familjen och individualiseringsprocessen. Konstruktion och förändring av det svenska familjebegreppet, 1930-2000

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-89140-49-3