Dual learning – a challenge for higher education in the new landscape of governance

Författare:
  • Carola Aili
  • Lars-Erik Nilsson
Publiceringsår: 2015
Språk: Engelska
Publikation/Tidskrift/Serie: Tertiary Education and Management
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Routledge

Abstract english

In many countries, practice-oriented programs have been recast as university programs, fueling debate on the purpose of higher education. We highlight two ways of talking about the challenges for higher education we think are already familiar to readers. We label them ‘political-worry discourse’ and ‘academic-worry discourse’. We argue for a third position that gives due recognition to the turn in governance. Professional work today is performed in a new landscape where maintaining the conditions for autonomy and discretionary work is more important than ever. This has implications for the pedagogic focus of higher education institutions. The proposed ‘dual learning’ concept addresses this challenge through educating students about governance and allowing students to position themselves in relation to the governance of their professions. By discussing governance, we contribute to a previously neglected field and support the position that higher education may indeed be the best place to provide professional education.

• Pedagogy
  • Professional Education
  • Higher Education
  • Educational governance

• ISSN: 1358-3883
Carola Aili
E-post: carola [dot] aili [at] soc [dot] lu [dot] se

Pedagogik

Pedagogik

Bakgrund

Carola Aili är lektor pedagogik med inriktning mot lärande i arbetslivet. Hon har en doktorsexamen i pedagogik från Stockholms universitet.

Lyssna på Carola Aili

Filosofiska rummet, Sveriges radio, Min nya vän roboten.

"Men om vi vänjer oss vid manicker som skapats för att tillfredsställa snart nog alla våra mänskliga behov, bekräfta oss och ge oss ständiga kickar: vad gör det med vårt behov av varandra (...)"