Preparing higher education students for the new landscape of governance

Författare:
  • Carola Aili
  • Lars-Erik Nilsson
Publiceringsår: 2016-07-02
Språk: Engelska
Sidor: 249-265
Publikation/Tidskrift/Serie: Tertiary Education and Management
Volym: 22
Nummer: 3
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Routledge

Abstract english

Studies have demonstrated that neoliberal governance dismantles professionals? will to critique, counteracting efforts to improve quality by preventing professionals in all sectors of the labour market from grounding work in their professional convictions. Managing attempts at governance has therefore become an important professional competence. This paper investigates how higher education prepares students for work under neoliberal forms of control. How are they trained to analyse and describe the effects of governance and prepared to work with the standards, manuals and documentation that influence quality in their lines of work? ?Interruptive focus group conversations? were performed with students from various professional programmes at a Swedish university. Student reasoning about governance is explored using theories of governance and subjectification. The results demonstrate that students are aware of the ways in which their professions are governed, the need to conduct discretionary work, but do not have skills to deal with governance critically. This latitude for pedagogical intervention is underutilized.
Studies have demonstrated that neoliberal governance dismantles professionals’ will to critique, counteracting efforts to improve quality by preventing professionals in all sectors of the labour market from grounding work in their professional convictions. Managing attempts at governance has therefore become an important professional competence. This paper investigates how higher education prepares students for work under neoliberal forms of control. How are they trained to analyse and describe the effects of governance and prepared to work with the standards, manuals and documentation that influence quality in their lines of work? ‘Interruptive focus group conversations’ were performed with students from various professional programmes at a Swedish university. Student reasoning about governance is explored using theories of governance and subjectification. The results demonstrate that students are aware of the ways in which their professions are governed, the need to conduct discretionary work, but do not have skills to deal with governance critically. This latitude for pedagogical intervention is underutilized.

• Educational Sciences
  • Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • discretion
  • governance of professions
  • HIGHER EDUCATION
  • Sweden
  • Neoliberalism

• ISSN: 1358-3883
Carola Aili
E-post: carola [dot] aili [at] soc [dot] lu [dot] se

Pedagogik

Pedagogik

Bakgrund

Carola Aili är lektor pedagogik med inriktning mot lärande i arbetslivet. Hon har en doktorsexamen i pedagogik från Stockholms universitet.

Lyssna på Carola Aili

Filosofiska rummet, Sveriges radio, Min nya vän roboten.

"Men om vi vänjer oss vid manicker som skapats för att tillfredsställa snart nog alla våra mänskliga behov, bekräfta oss och ge oss ständiga kickar: vad gör det med vårt behov av varandra (...)"