Arrival Stories. Dialogical Analyses of Performed Tolerance in Narrative

Publiceringsår: 2009
Språk: Engelska
Sidor: 775-795
Publikation/Tidskrift/Serie: Text & Talk: an interdisciplinary journal of language, discourse & communication studies
Volym: 29
Nummer: 6
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: De Gruyter

Abstract english

Stories about another country are often viewed as filled with stereotypes

and prejudices. Still there are other ways to organize foreign experiences,

especially for actors needing to achieve an attitude of proximity. This article analyzes arrival stories, in this case Swedish businessmen’s stories about their first arrival to a post-communist country, in order to show how such stories may be used to transcend prejudices and to rhetorically construct a socially suitable ‘tolerance’. Arrival stories interrelate certain kinds of utterances that draw on the narrators’ initial impressions of the sceneries and surroundings, and various surprises, dramas, or changes in their impressions and old opinions. By investigating how individual narrators make use of shared interpretative procedures from inside rather than outside their social circle, tolerance can be seen as dialogically produced.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • narrative
  • rhetoric
  • dialogism
  • tolerance
  • arrival stories
  • others
  • sociology
  • sociologi

• Kriminal- och socialvetenskapligt nätverk-lup-obsolete
  • ISSN: 1860-7349
5 ny
E-post: david [dot] wasterfors [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

202A

31

Studierektor för forskarutbildningen

31

David Wästerfors är sociolog och skribent med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

Han har forskarutbildning och journalistikutbildning från Lunds universitet och har även läst socialpsykologi och estetisk antropologi vid UCLA, University of California Los Angeles.

Forskningsprojekt

1. Våldets förgrund och bakgrund. Sekventiella och institutionella analyser av våldsfall i statlig ungdomsvård (finansierat av Statens institutionsstyrelse)

2. Tillgänglighetens motstånd. Analyser av avsteg från spatial och social framkomlighet för personer med funktionsnedsättningar (med Kristofer Hansson och Hanna Egard, finansierat av Forte)

3. Brottsutredande medborgare. Digital crowdsourcing i civilt spanings- och underrättelsearbete (med Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz, finansierat av VR)

Mindre projekt:

• Embarrassing ethnography. Studier av genans i fältarbete.

• Skolsabotage. Fortsatta analyser av skolarbete på särskilda ungdomshem.

• "They are harsher to me than to my friend who is blonde”. Police critique among ethnic minority youth in Sweden (med Veronika Burcar Alm)

• Seductive meetings (med Malin Åkerström, Katarina Jacobsson och Erika Andersson Cederholm)

Fältstudier

Jag har gjort fältstudier på statliga ungdomshem (även pågående) och på habiliteringsenheter och -aktiviteter, i en transnationell affärsvärld (se avhandling), på kriminalvårdsanstalter, bland brottsförebyggare i stadsmiljö och i hjärnskadevården. Som student har jag gjort deltagande observation på förskolor (i rollen som vikarie och sk. vapenfri tjänst) och bland västerlänningar i Tjeckien.

Peer reviewed articles

Handledare

Jag har handlett följande doktorander till disputation:

• Matthias Abelin 2019 (handledare),
  • Sophia Yakhlef 2018 (handledare),
  • Lisa Flower 2018 (handledare),
  • Annika Capelán 2017 (handledare),
  • Katalin Henriksson 2016 (handledare),
  • Daniel Görtz 2015 (huvudhandledare),
  • Goran Basic 2012 (handledare),
  • Tove Harnett 2010 (formellt handledare, i praktiken huvudhandledare).

Opponentskap

Jag har varit opponent vid följande disputationer: Susanne Liljeholm Hansson 2014 (Göteborg), Lars Fynbo 2013 (Köpenhamn), Sara Uhnoo 2011 (Göteborg)

… och vid följande slutseminarier: Christopher Martin 2019 (Lund), Berit Prack 2016 (Halmstad), Ana Maria Vargas Falla 2016 (Lund), Sofia Enell 2015 (Växjö), Zulmir Bečević 2014 (Linköping), Hilma Holm 2010 (Lund), Weddig Runquist 2009 (Lund), Elizabeth Martinell Barfoed 2008 (Lund).

Högskolepedagogik och uppdrag

Jag har gått följande högskolepedagogiska kurser: Lärarrollen vid universitet och högskola, Genusperspektiv i undervisningen, Teaching and Learning through English, Uppsatshandledning för högskolelärare, Kommunikation i undervisningen, Forskarhandledning.

Under 2011-2012 deltog jag i kursen Morgondagens forskningsledare.

År 2006-2008 var jag medlem i redaktionen för Sociologisk Forskning.

År 2012-2014 var jag medlem i styrelsen för Sociologiska institutionen, Lunds universitet.