Minor harassments : Ethnic minority youth in the Nordic countries and their perceptions of the police

Författare:
  • Mie Birk Haller
  • Randi Solhjell
  • Elsa Saarikkomäki
  • Torsten Kolind
  • Geoffrey Hunt
  • David Wästerfors
Publiceringsår: 2020-02-01
Språk: Engelska
Sidor: 3-20
Publikation/Tidskrift/Serie: Criminology and Criminal Justice
Volym: 20
Nummer: 1
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: SAGE Publications

Abstract english

As different social groups are directly and indirectly confronted with diverse forms of police practices, different sectors of the population accumulate different experiences and respond differently to the police. This study focuses on the everyday experiences of the police among ethnic minority young people in the Nordic countries. The data for the article are based on semi-structured interviews with 121 young people in Sweden, Norway, Finland and Denmark. In these interviews, many of the participants refer to experiences of “minor harassments” – police interactions characterized by low-level reciprocal intimidations and subtle provocations, exhibited in specific forms of body language, attitudes and a range of expressions to convey derogatory views. We argue that “minor harassments” can be viewed as a mode of conflictual communication which is inscribed in everyday involuntary interactions between the police and ethnic minority youth and which, over time, can develop an almost ritualized character. Consequently, minority youth are more likely to hold shared experiences that influence their perceptions of procedural justice, notions of legitimacy and the extent to which they comply with law enforcement representatives.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Ethnic minority youth
  • micro-aggressions
  • minor harassments
  • Nordic policing
  • procedural justice

• ISSN: 1748-8958
5 ny
E-post: david [dot] wasterfors [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

202A

31

Studierektor för forskarutbildningen

31

David Wästerfors är sociolog och skribent med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

Han har forskarutbildning och journalistikutbildning från Lunds universitet och har även läst socialpsykologi och estetisk antropologi vid UCLA, University of California Los Angeles.

Forskningsprojekt

1. Våldets förgrund och bakgrund. Sekventiella och institutionella analyser av våldsfall i statlig ungdomsvård (finansierat av Statens institutionsstyrelse)

2. Tillgänglighetens motstånd. Analyser av avsteg från spatial och social framkomlighet för personer med funktionsnedsättningar (med Kristofer Hansson och Hanna Egard, finansierat av Forte)

3. Brottsutredande medborgare. Digital crowdsourcing i civilt spanings- och underrättelsearbete (med Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz, finansierat av VR)

Mindre projekt:

• Embarrassing ethnography. Studier av genans i fältarbete.

• Skolsabotage. Fortsatta analyser av skolarbete på särskilda ungdomshem.

• "They are harsher to me than to my friend who is blonde”. Police critique among ethnic minority youth in Sweden (med Veronika Burcar Alm)

• Seductive meetings (med Malin Åkerström, Katarina Jacobsson och Erika Andersson Cederholm)

Fältstudier

Jag har gjort fältstudier på statliga ungdomshem (även pågående) och på habiliteringsenheter och -aktiviteter, i en transnationell affärsvärld (se avhandling), på kriminalvårdsanstalter, bland brottsförebyggare i stadsmiljö och i hjärnskadevården. Som student har jag gjort deltagande observation på förskolor (i rollen som vikarie och sk. vapenfri tjänst) och bland västerlänningar i Tjeckien.

Peer reviewed articles

Handledare

Jag har handlett följande doktorander till disputation:

• Matthias Abelin 2019 (handledare),
  • Sophia Yakhlef 2018 (handledare),
  • Lisa Flower 2018 (handledare),
  • Annika Capelán 2017 (handledare),
  • Katalin Henriksson 2016 (handledare),
  • Daniel Görtz 2015 (huvudhandledare),
  • Goran Basic 2012 (handledare),
  • Tove Harnett 2010 (formellt handledare, i praktiken huvudhandledare).

Opponentskap

Jag har varit opponent vid följande disputationer: Susanne Liljeholm Hansson 2014 (Göteborg), Lars Fynbo 2013 (Köpenhamn), Sara Uhnoo 2011 (Göteborg)

… och vid följande slutseminarier: Christopher Martin 2019 (Lund), Berit Prack 2016 (Halmstad), Ana Maria Vargas Falla 2016 (Lund), Sofia Enell 2015 (Växjö), Zulmir Bečević 2014 (Linköping), Hilma Holm 2010 (Lund), Weddig Runquist 2009 (Lund), Elizabeth Martinell Barfoed 2008 (Lund).

Högskolepedagogik och uppdrag

Jag har gått följande högskolepedagogiska kurser: Lärarrollen vid universitet och högskola, Genusperspektiv i undervisningen, Teaching and Learning through English, Uppsatshandledning för högskolelärare, Kommunikation i undervisningen, Forskarhandledning.

Under 2011-2012 deltog jag i kursen Morgondagens forskningsledare.

År 2006-2008 var jag medlem i redaktionen för Sociologisk Forskning.

År 2012-2014 var jag medlem i styrelsen för Sociologiska institutionen, Lunds universitet.