Comparisons and identifications as routes to police skepticism among ethnic minority youth in Sweden

Författare:
  • Veronika Burcar Alm
  • David Wästerfors
Publiceringsår: 2017
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Conference - other

Abstract english

Tom Tyler’s theory of procedural justice argues that police may foster legitimacy by acting “procedurally just”. This can be done by granting citizens opportunities to partake in decision-making, by making decisions impartial and unbiased, and by showing dignity, respect and honesty in public interactions. Legitimacy depends on people’s assessments of fairness, Tyler argues. His psychological theory, however, does not tell us how people accomplish such assessments in a social setting in which the police face a renowned history of being perceived as unjust and illegitimate. Nor does it tell us the significance of people’s situated accounts on how police-skepticism is fostered in such settings. This article draws on 19 interviews with ethnic minority youth and young adults in so-called vulnerable and deprived city areas in Sweden to show how the police is assessed in practice. We argue that social comparisons and social identifications work as narrative mechanisms through which the police are assessed. Depending on how the interviewees make a comparison and how they identify themselves and others, as well as how they pick instances from their neighborhoods (i.e. the kind of behavior, situation, emotion or identity), police officers may either be portrayed as relatively biased and racist or relatively just and legitimate. Narrators’ comparisons within Sweden or their identifications with police targets, for instance, may give shakier assessments of procedural justice than comparisons with birth countries and identifications with non-targeted categories. We also argue that ethnic minority youth and young adults in police-targeted areas tend to assess police behavior with an eye to how the public framing of their neighborhood is indicated in police-citizen interactions.

• Sociology

NSfK’s 59. Research Seminar
2017-05-09 - 2017-05-11
Glumslöv, Sweden
Unpublished
5 ny
E-post: david [dot] wasterfors [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

202A

31

Studierektor för forskarutbildningen

31

David Wästerfors är sociolog och skribent med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

Han har forskarutbildning och journalistikutbildning från Lunds universitet och har även läst socialpsykologi och estetisk antropologi vid UCLA, University of California Los Angeles.

Forskningsprojekt

1. Våldets förgrund och bakgrund. Sekventiella och institutionella analyser av våldsfall i statlig ungdomsvård (finansierat av Statens institutionsstyrelse)

2. Tillgänglighetens motstånd. Analyser av avsteg från spatial och social framkomlighet för personer med funktionsnedsättningar (med Kristofer Hansson och Hanna Egard, finansierat av Forte)

3. Brottsutredande medborgare. Digital crowdsourcing i civilt spanings- och underrättelsearbete (med Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz, finansierat av VR)

Mindre projekt:

• Embarrassing ethnography. Studier av genans i fältarbete.

• Skolsabotage. Fortsatta analyser av skolarbete på särskilda ungdomshem.

• "They are harsher to me than to my friend who is blonde”. Police critique among ethnic minority youth in Sweden (med Veronika Burcar Alm)

• Seductive meetings (med Malin Åkerström, Katarina Jacobsson och Erika Andersson Cederholm)

Fältstudier

Jag har gjort fältstudier på statliga ungdomshem (även pågående) och på habiliteringsenheter och -aktiviteter, i en transnationell affärsvärld (se avhandling), på kriminalvårdsanstalter, bland brottsförebyggare i stadsmiljö och i hjärnskadevården. Som student har jag gjort deltagande observation på förskolor (i rollen som vikarie och sk. vapenfri tjänst) och bland västerlänningar i Tjeckien.

Peer reviewed articles

Handledare

Jag har handlett följande doktorander till disputation:

• Matthias Abelin 2019 (handledare),
  • Sophia Yakhlef 2018 (handledare),
  • Lisa Flower 2018 (handledare),
  • Annika Capelán 2017 (handledare),
  • Katalin Henriksson 2016 (handledare),
  • Daniel Görtz 2015 (huvudhandledare),
  • Goran Basic 2012 (handledare),
  • Tove Harnett 2010 (formellt handledare, i praktiken huvudhandledare).

Opponentskap

Jag har varit opponent vid följande disputationer: Susanne Liljeholm Hansson 2014 (Göteborg), Lars Fynbo 2013 (Köpenhamn), Sara Uhnoo 2011 (Göteborg)

… och vid följande slutseminarier: Christopher Martin 2019 (Lund), Berit Prack 2016 (Halmstad), Ana Maria Vargas Falla 2016 (Lund), Sofia Enell 2015 (Växjö), Zulmir Bečević 2014 (Linköping), Hilma Holm 2010 (Lund), Weddig Runquist 2009 (Lund), Elizabeth Martinell Barfoed 2008 (Lund).

Högskolepedagogik och uppdrag

Jag har gått följande högskolepedagogiska kurser: Lärarrollen vid universitet och högskola, Genusperspektiv i undervisningen, Teaching and Learning through English, Uppsatshandledning för högskolelärare, Kommunikation i undervisningen, Forskarhandledning.

Under 2011-2012 deltog jag i kursen Morgondagens forskningsledare.

År 2006-2008 var jag medlem i redaktionen för Sociologisk Forskning.

År 2012-2014 var jag medlem i styrelsen för Sociologiska institutionen, Lunds universitet.