Things left unwritten : Interview accounts versus institutional texts in a case of detention home violence

Författare:
  • David Wästerfors
Publiceringsår: 2019-02-28
Språk: Engelska
Sidor: 248-258
Publikation/Tidskrift/Serie: Social Inclusion
Volym: 7
Nummer: 1
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Cogitatio

Abstract english

To write about clients is an established routine in countless institutional settings, regardless of the fact that clients themselves seldom feel that the produced texts mirror or summarize their experiences. But what, more specifically, is left unwritten when staff starts typing on the keyboard to insert a piece of daily life into the computer? This article draws on data on violent events in Swedish detention homes, covering, on the one hand, interview accounts collected by ethnographic researchers and, on the other hand, formal journal reports on the “same” event written by staff. The analysis of one case exemplifies what written versions of a violent ward drama omit or transform: staff members’ “separation work” of the fighting actors and their local manufacturing of accountability, the involved actors’ conflict explanations in terms of ethnicity, gang culture, and “the first blow”, young people’s way of linking their self-control to the institution’s privilege system, and moral emotions as well as the significance of crucial details in the depicted course of events. The argument is not that staff should merely improve their routines of documenting events to really cover these or other facets of social life that are left behind at a detention home. Rather, the article attempts to explore why and in what sense institutional writing is incompatible with more informal, personal, and local accounting procedures.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Casebook journals
  • Detention home
  • Ethnography
  • Institutional texts
  • Interview
  • Producing clients
  • Total institution
  • Written records

• ISSN: 2183-2803
5 ny
E-post: david [dot] wasterfors [at] soc [dot] lu [dot] se

Sociologi

202A

31

Studierektor för forskarutbildningen

31

David Wästerfors är sociolog och skribent med bred erfarenhet av fältarbete och analys.

Han har forskarutbildning och journalistikutbildning från Lunds universitet och har även läst socialpsykologi och estetisk antropologi vid UCLA, University of California Los Angeles.

Forskningsprojekt

1. Våldets förgrund och bakgrund. Sekventiella och institutionella analyser av våldsfall i statlig ungdomsvård (finansierat av Statens institutionsstyrelse)

2. Tillgänglighetens motstånd. Analyser av avsteg från spatial och social framkomlighet för personer med funktionsnedsättningar (med Kristofer Hansson och Hanna Egard, finansierat av Forte)

3. Brottsutredande medborgare. Digital crowdsourcing i civilt spanings- och underrättelsearbete (med Veronika Burcar Alm och Erik Hannerz, finansierat av VR)

Mindre projekt:

• Embarrassing ethnography. Studier av genans i fältarbete.

• Skolsabotage. Fortsatta analyser av skolarbete på särskilda ungdomshem.

• "They are harsher to me than to my friend who is blonde”. Police critique among ethnic minority youth in Sweden (med Veronika Burcar Alm)

• Seductive meetings (med Malin Åkerström, Katarina Jacobsson och Erika Andersson Cederholm)

Fältstudier

Jag har gjort fältstudier på statliga ungdomshem (även pågående) och på habiliteringsenheter och -aktiviteter, i en transnationell affärsvärld (se avhandling), på kriminalvårdsanstalter, bland brottsförebyggare i stadsmiljö och i hjärnskadevården. Som student har jag gjort deltagande observation på förskolor (i rollen som vikarie och sk. vapenfri tjänst) och bland västerlänningar i Tjeckien.

Peer reviewed articles

Handledare

Jag har handlett följande doktorander till disputation:

• Matthias Abelin 2019 (handledare),
  • Sophia Yakhlef 2018 (handledare),
  • Lisa Flower 2018 (handledare),
  • Annika Capelán 2017 (handledare),
  • Katalin Henriksson 2016 (handledare),
  • Daniel Görtz 2015 (huvudhandledare),
  • Goran Basic 2012 (handledare),
  • Tove Harnett 2010 (formellt handledare, i praktiken huvudhandledare).

Opponentskap

Jag har varit opponent vid följande disputationer: Susanne Liljeholm Hansson 2014 (Göteborg), Lars Fynbo 2013 (Köpenhamn), Sara Uhnoo 2011 (Göteborg)

… och vid följande slutseminarier: Christopher Martin 2019 (Lund), Berit Prack 2016 (Halmstad), Ana Maria Vargas Falla 2016 (Lund), Sofia Enell 2015 (Växjö), Zulmir Bečević 2014 (Linköping), Hilma Holm 2010 (Lund), Weddig Runquist 2009 (Lund), Elizabeth Martinell Barfoed 2008 (Lund).

Högskolepedagogik och uppdrag

Jag har gått följande högskolepedagogiska kurser: Lärarrollen vid universitet och högskola, Genusperspektiv i undervisningen, Teaching and Learning through English, Uppsatshandledning för högskolelärare, Kommunikation i undervisningen, Forskarhandledning.

Under 2011-2012 deltog jag i kursen Morgondagens forskningsledare.

År 2006-2008 var jag medlem i redaktionen för Sociologisk Forskning.

År 2012-2014 var jag medlem i styrelsen för Sociologiska institutionen, Lunds universitet.