Combining computational methods and and interpretive sociology in critical studies of digital politics

Seminarium

The datafication of our world offers huge challenges and opportunities for sociology. The ‘data-drivenness’ of computational research can occur at the expense of theoretical reflection and interpretation. Additionally, it can be difficult to reconcile the ‘quantitative’ dimensions of big data with the ‘qualitative’ sensibilities needed for its understanding. At the same time, this opens up possibilities for reimagining key principles of social inquiry. I argue that a hybrid approach to data and theory must be developed in order to make sense of today's ambivalent, turbulent, and deeply mediatised  political landscape. The talk will give a brief introduction to the general arguments in my recent book “Data Theory: Interpretive Sociology and Computational Methods” (https://politybooks.com/bookdetail/?isbn=9781509539277&subject_id=3), I will make the argument concrete by giving a set of empirical examples.

Simon Lindgren (professor, Umeå University, Sweden).

Läs mer om Simon Lindgren på simonlindgren.com

Zoominformation

Alla är välkomna!

Du som inte tillhör personal på Sociologiska institutionen; vänligen skicka ett mail till anna [dot] hedlund [at] soc [dot] lu [dot] se eller jan [dot] mewes [at] soc [dot] lu [dot] se, senast ett par timmar innan eventet, för att få tillgång till zoom-länken.

Länk till eventet kommer att skickas ut till Sociologiska institutionens personal.

Allmänna seminariet

Sociologiska institutionens Allmänna seminarium är en föreläsningsserie där internationella och nationella forskare inbjuds att presentera och diskutera sin forskning. Fler forskningsseminarier i denna serie i höst finns på soc.lu.se/forskning.

Tid:
2020-12-03 15:00
Plats:
Zoom (se detaljer i eventbeskrivningen).
Kontakt:
anna.hedlund [at] soc.lu.se

Tid:
2020-12-03 15:00
Plats:
Zoom (se detaljer i eventbeskrivningen).
Kontakt:
anna.hedlund [at] soc.lu.se