Längre arbetsliv – för vem och på vilka villkor?

Illustration föreläsningsserie om framtidens arbetsliv
Illustration: Catrin Jakobsson
Föreläsning

DET FINNS PLATSER KVAR! INGEN ANMÄLAN KRÄVS. VÄLKOMMEN!

En åldrande befolkning sätter press på pensionssystem och sjukvård. För att klara välfärden och ökade offentliga kostnader måste fler arbeta mer och längre.
Fler äldre gör också att utbudet av äldre arbetskraft ökar. Vad kan få fler äldre att stanna kvar i arbetslivet och vilka hinder finns för äldre på arbetsmarknaden? Digitaliseringen gör många arbetsuppgifter fysiskt lättare och en större komplexitet ökar efterfrågan på erfaren personal. Vad innebär detta för utmaningar sett till arbetsmiljö och reglering – och hur hanterar vi åldersdiskriminering? Och om allt fler ska jobba längre, vem ska axla det obetalda omsorgsansvaret för gamla och sjuka?

Föredragshållare:

• Kerstin Nilsson, docent i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet
  • Malin Wreder, enhetschef för välfärd, utbildning och arbetsmarknad LO
  • Stefan Eriksson, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet
  • Ann Numhauser Henning, professor em i juridik vid Lunds universitet
  • Maria Stanfors, professor Centrum för ekonomisk demografi vid Lunds universitet

Moderator:

• Jenny Julén Votinius, professor i civilrätt med arbetsrätt som specialitet

Föreläsningsserien Framtidens arbetsliv

Detta evenemang ingår i föreläsningsserien Framtidens arbetsliv, som presenteras av LU Futura – Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.

Mer om föreläsningsserien Framtidens arbetsliv

Mer om tankesmedjan LU Futura

Seminariet är en del av Lunds universitets Framtidsvecka. Läs mer om veckan här.

Tid:
2019-10-16 14:00 till 17:00