Socialt kapital och COVID-19: En flerdimensionell och flernivåstrategi

Seminarium
Växande bevis tyder på att utbrott så som COVID-19-pandemin hanteras bättre på platser där det sociala kapitalet är högt. Mindre tydligt är dock ifall socialt kapital gör samhällen bättre på att svara på utbrott.

Cary Wu, universitetslektor, universitetet i York, Kanada.

OBSERVERA: Seminariet hålls på engelska.

Zoominformation

Vill du delta? Skicka ett mail till anna [dot] hedlund [at] soc [dot] lu [dot] se eller jan [dot] mewes [at] soc [dot] lu [dot] se senast en dag innan för att få tillgång till zoom-länken.

Engelska titel: Social capital and COVID-19: A multidimensional and multilevel approach

Cary Wu, assistant professor, York University, Canada.

Läs mer om Cary Wu på webbplatsen carywu.com.

Growing evidence suggests that outbreaks such as the COVID-19 pandemic are better handled in places where social capital is high. Less clear, however, are the channels through which social capital makes communities better able to respond to outbreaks.

In the article discussed at the seminar, I develop a multidimensional and multilevel approach that compares the potential dissimilar effects of social capital in different forms and at different levels. As social capital in different forms and at different levels can affect social outcomes through distinctive means, such an approach can help detect the processes underlying how social capital works. I illustrate this new approach by analyzing data from a survey I conducted in late April 2020 in China’s Hubei province as well as data from the most recent World Values Survey (2016-2020).

Findings suggest that social capital affects COVID-19 response mainly through facilitating collective actions and promoting public acceptance of and compliance with control measures in the form of trust and norms. In an authoritarian context, people’s compliance with control measures rely more on their trust in political institutions, less on trust in each other.

Allmänna seminariet

Sociologiska institutionens Allmänna seminarium är en föreläsningsserie där internationella och nationella forskare inbjuds att presentera och diskutera sin forskning. Fler forskningsseminarier i denna serie i höst finns på soc.lu.se/forskning.

Tid:
2020-10-15 15:00
Plats:
Zoom (se detaljer i eventbeskrivningen).
Kontakt:
anna.hedlund [at] soc.lu.se

Tid:
2020-10-15 15:00
Plats:
Zoom (se detaljer i eventbeskrivningen).
Kontakt:
anna.hedlund [at] soc.lu.se