Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kassa-ko, civil sfär eller co-optation: privatskolor i det urbana Kina

En undersökning om dynamiken i privatiseringen av utbildningen mot bakgrund av det globala men auktoritära Kina
Finansierad av Riksbankens Jubileumsfond (2012-2015; Riksbankens Jubileumsfond P11-0390:1)

Projektet analyserar vilka hårda och mjuka lagar och ideologier som styr privat utbildning; vilka slags aktörer som formar vilken sorts allianser för att främja och implementera privat utbildning, och hur privat skolgång debatteras och legitimeras i Kina av olika aktörer. Det fokuserar å ena sidan på den Kinesiska Föreningen för Icke-statlig Utbildning, och å andra sidan på privatskolor i Peking, Kunming- och Zhejiang-provinsen, vilka representerar olika sociala sfärer och tjänar olika delar av den framväxande kinesiska medelklassen.

Syftet är att ta reda på hur en så kallad ”neo-liberal” utveckling får fäste i ett icke-liberalt sammanhang; och huruvida öppnandet för utbildning till privata entreprenörer leder till uppkomsten av nya, delvis autonoma sociala sfärer, eller om co-optationen gentemot den stigande medelklassen av de makthavande resulterar i en ännu mer subtil styrning av det kinesiska samhället.

 

 

Sidansvarig:

Sociologiska institutionen
Lunds universitet
Besök: Paradisgatan 5, Hus G, Lund
Postadress: Box 114 , 221 00 Lund
Telefon: Studerandeexpeditionen +46 46-222 88 44, Lunds universitets växel +46 46-222 00 00

Samhällsvetenskapliga fakulteten