Omsorg om barn i de köpta barnpassnings- tjänsternas tidevarv:

En studie av barnflickor, barn och föräldrar.
Finansierat av Riksbankens jubileumsfond (RJ) 2014-2017

Duplo i olika färger.

I detta projekt studeras den växande privata barnpassningsmarknaden – barnvakter och au pairer – i Sverige. I barnvakts-/au pairyrket möts och sammanblandas den privata och den offentliga sfären, omsorgslogiken och marknadslogiken, liksom även strukturella ojämlikheter. Den växande marknaden kan förmodas ha betydelse för såväl familj-, omsorgs- och föräldraskapsdiskurser och ideal som för familjepraktiker.

Syftet med den här studien är därför att studera konsekvenserna för "görandet" av familj när delar av omsorg om barn kan köpas som en service på den privata marknaden. Genom intervjuer med samtliga tre inblandade parter – au pairerna/barnflickorna, föräldrarna och barnen – fångar studien de nya dimensioner och spänningar som den köpta barnpassningsmarknaden skapar i vardagens interaktioner och i familje- och omsorgsgörandet i Sverige idag.

Läs mer på RJs webbplats.

Sidansvarig:

Forskare på projektet

Publikationer

Anving, Terese & Eldén Sara (2014) Nannies and au-pairs in Sweden: The privatized child care market. Paper presented at NSA Exploring blind spots, Lund 14-16 August 2014.