Har du någon bonus-farfar/morfar eller bonus-farmor/mormor?

två barn och en dam

Människor i alla åldrar separerar och träffar nya partners. Väldigt många barn i Sverige har någon bonus-relation i sitt liv.

Det finns många olika sätt att få en bonus-mormor/farmor eller bonus-morfar/farfar på. Kanske är dina far- eller morföräldrar skilda och har nya partners? I så fall kan man kalla den nya partnern för en bonus-far/morförälder. Ibland är det en person som alltid funnits i ditt liv, kanske ända sedan din mamma eller pappa var liten. Men det kan också vara en person som är ganska ny för dig.

Kanske är det din förälder som har en ny partner – då kan den personens förälder bli som en bonus-mormor/farmor eller bonus-morfar/farfar till dig. Det kan också vara att du har halvsyskon som har andra mor- eller farföräldrar än du som du brukar träffa?

Eller kanske har du själv utsett någon äldre person till din (bonus) farfar/morfar eller farmor/mormor?

Jag forskar om relationer mellan generationer och undersöker speciellt hur människor bryr sig om och tar hand om varandra i familjer där inte alla är släkt. Om du har en bonus mormor/farmor eller bonus morfar/farfar så vill jag gärna intervjua dig och höra dina tankar om det.

En intervju går till ungefär som ett vanligt samtal men samtalet spelas in. Det är bara jag och de andra som arbetar i projektet som lyssnar på inspelningen efteråt. Det du berättar kommer användas för att vi ska förstå hur barn och ungdomar upplever att det är att vara bonus-barnbarn och ha bonus-mor- och farföräldrar. Din berättelse kommer användas tillsammans med andra barn och ungdomars berättelser och vi kommer skriva vetenskapliga texter om det.

Intervjun kommer bara användas för forskning och ingen obehörig kan veta vad du sagt. Det är helt frivilligt att vara med och du kan när som helst säga ifrån om du inte vill vara med längre. Både under samtalet och efteråt.

Jag kommer ställa frågor om din relation till din bonus mor-farförälder. Till exempel:

-  Hur är det att ha en bonus-mor/farförälder?
-  Hur är det att vara någons bonus-barnbarn?
-  Vad gör ni när ni träffas? Vad pratar ni om?

Vad behövs för att vara med?
-  Att du har eller har haft någon bonus-farfar/morfar eller bonus-farmor/mormor
-  Att du är mellan 5 och 20 år
-  Att du vill vara med!

Jag som intervjuar heter Linn Alenius Wallin och är anställd vid Sociologiska institutionen på Lunds Universitet. Resultatet av intervjustudien kommer utgöra grunden för min avhandling i sociologi. Studien ingår i projektet "Omsorgsgörande mellan generationer: En studie av relationer, engagemang och omsorg i vardagens familjeliv" och det insamlade materialet kommer även ingå i detta projekt. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet.

Kan du tänka dig att bli intervjuad hör då av dig till mig per mejl eller telefon!

Mejl: linn [dot] alenius_wallin [at] soc [dot] lu [dot] se

Forskningsprojektet har genomgått etikprövning.

Sidansvarig: