Social välfärd i öst och väst - ostasiatiska och skandinaviska fördelningsmodeller i ett globalt sammanhang

Jämförande forskning av välfärd och socialpolitik i olika utvecklingskontexter

Finansierat av Vetenskapsrådet/Sida 2012-2015

Vårt projekt som handlar om jämförande forskning av välfärd och socialpolitik i olika utvecklingskontexter studerar välfärdsresultat inom specifika sektorer.

Fokus ligger på Ostasien och projektet vidareutvecklar det internationella forskningsnätverk Samhällsvetenskapliga fakulteten och Sociologiska institutionen vid Lunds Universitet har med partners på Institute of European Studies vid Chinese Academy of Social Science och Peking University i Kina och Faculty of Sociology vid Vietnam National University i Hanoi.

Under första fasen av projektet jämförs välfärdsindikatorer inom sektorer som socialförsäkringar, sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg i de olika länderna. I den andra fasen genomförs jämförande analyser av det insamlade materialet. Slutligen leder projektet till en sammanställning av en antologi med de sektorspecifika välfärdsanalyserna i ett jämförande perspektiv.