Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stöd till forskning

På den här sidan finns information om finansiering, etik, arkivering och kommunikation av forskning.

Söka forskningsmedel

När du ansöker om medel till forskningsprojekt finns det några saker att tänka på för att uppskatta ett projekts kostnader. Hur du ska uppskatta kostnaderna skiljer sig åt beroende på om projektet planeras att sträcka sig över ett år eller över flera år.

Ansökan

I budget i ansökningar om anslag/bidrag ska följande poster generellt tas med:

  • Lönekostnader där lönekostnaden räknas upp med 3 % för varje år
  • Kostnad för sociala avgifter (LKP), 54 % av lönekostnaden
  • Driftskostnader (resor, konferenser, litteratur, material, etcetera)
  • Indirekta kostnader/Overhead (OH): OH-kostnaden beräknas på samtliga direkta kostnader (lönekostnader + sociala kostnader + driftskostnader). Räkna ut total summa och multiplicera sedan summan med OH-procenten för att få fram beloppet för OH/indirekta kostnader.

Kontakta ekonomen

Det är viktigt att du kontaktar ekonom Michelle Neese inför en projektansökan för att få hjälp att ta fram en budget med aktuella overheadkostnader.

Forskningsfinansiering

Samhällsvetenskapliga fakulteten har samlat de olika forskningsbidrag som går att söka vid fakulteten och länkar till finansieringsstöd vid Lunds universitet.

Till Samhällsvetenskapliga fakultetens webbplats

Rese- och forskningsbidrag

På Medarbetarwebben finns information om de bidrag som du som arbetar med forskning eller undervisning kan söka ur stiftelser som är anknutna till Lunds universitet.

Läs om fakulteternas rese- och forskningsbidrag på Medarbetarwebben

Forskningsetik

Planerar du att bedriva att forskning som involverar människor eller behandling av personuppgifter? Då måste du kanske ansöka om etiskt tillstånd. 

Läs mer om forskningsetik på Medarbetarwebben

Arkivering av forskningshandlingar

Forskning genererar en del av universitetets allmänna handlingar och det är därför viktigt att dokumentationen av vår forskning arkiveras korrekt. 

Läs mer om bevarande och gallring av forskningshandlingar på Medarbetarwebben

Kommunicera din forskning

Forskningsportalen och Lucris

Extern redovisning av Lunds universitets forskning sker i Forskningsportalen. Den innehåller information om forskare, publikationer, grupper, projekt och forskningsrelaterade aktiviteter. Lucris är systemet där du registrerar forskningsrelaterad information så att den syns i Forskningsportalen.

På Medarbetarwebben kan du läsa mer om Lucris

Besök forskningsportalen eller logga in i Lucris

Institutionens webbredaktör

Emma Lord och Moa Bejersten arbetar med övergripande kommunikationsfrågor och publicerar nyheter på Sociologiska institutionens webbplats och sociala medier. Kontakta dem för att diskutera hur din forskning kan presenteras på institutionens digitala kanaler.

Mall för publicering av nyhet på institutionens webbplats.

Samhällsvetenskapliga fakultetens presskommunikatör

På universitetet råder meddelandefrihet och det står var och en fritt att skicka ut innehåll till journalister. Behöver du hjälp finns kommunikatörer som på olika sätt kan bistå. De kan exempelvis ge förslag på kontaktvägar, diskutera upplägg eller producera innehåll.

Kontakta Ulrika Oredsson, Samhällsvetenskapliga fakultetens presskommunikatör.

Mer om forskningsstöd

Besök Samhällsvetenskapliga fakultetens webbsida Forskningsstöd för fler resurser relaterat till forskning.

Forskningsstöd på Samhällsvetenskapliga fakulteten