Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Marie Larsson

Doktorand

Forskningsområde

  • Feministiska teknik- och vetenskapsstudier/STS
  • Genus, intersektionell & feministisk teori
  • Reproduktion, sexualitet & ”embodiment”
  • Kvalitativa forskningsmetoder

Pågående forskning

Min doktorandforskning handlar om utforska unga vuxnas erfarenheter av preventivmetoder. Syftet med studien är att öka vår förståelse för vad det innebär att använda preventivmetoder bland unga vuxna i Sverige. Studien bygger på kvalitativa djupintervjuer med unga kvinnor, män och ickebinära personer mellan 18 och 29 år med någon form av erfarenhet av att använda preventivmetoder. I projektet utgår jag från begreppet ”contraceptive work” (preventivmetodssarbete), vilket jag definierar som att ansvara för att planera, utföra och förhandla kring användning av preventivmetoder i vardagen. Jag undersöker hur detta arbete stratifieras och formas i samverkan med kön, könsidentitet, sexualitet och andra maktordningar. Genom detta projekt vill jag skapa ett nytt teoretiskt ramverk för att förstå preventivmedelsanvändningens olika dimensioner och bidra med en intersektionell analys av preventivmedelsarbete som praktik. Syftet med detta forskningsprojekt är att utöka vår förståelse för vad det innebär att vara preventivmedelsanvändare, nyansera och bredda narrativen kring preventivmetodsanvändning och jobba för att stärka allas reproduktiva och sexuella rättigheter och hälsa.

Nuvarande projekttitel: En utforskande studie av unga vuxnas preventivmedelsarbete i Sverige.

Publikationer

Bokrecension. Larsson, M. (2016) Review of ‘Gender in Science and Technology Interdisciplinary Approaches’ edited by Waltraud Ernst & Ilona Horwath. International Journal of Gender, Science and Technology, 8 (2), p. 310-312.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Bild på Marie Larsson av Emma Lord.
E-post: marie [dot] larsson [at] soc [dot] lu [dot] se

Doktorand

Sociologi

31

Bakgrund

Jag är sociolog med särskilt intresse för genus, feministiska teknik- och vetenskapsstudier samt kvalitativa metoder och har en kandidat och en forskningsmaster i Sociologi från The University of Edinburgh i Skottland.

Sociologiska institutionen
Lunds universitet
Besök: Sandgatan 11, Hus G, Lund
Postadress: Box 114 , 221 00 Lund
Telefon: Studerandeexpeditionen +46 46-222 88 44, Lunds universitets växel +46 46-222 00 00

Samhällsvetenskapliga fakulteten