Ämnet pedagogik

Pedagogik är ett av Sociologiska institutionens tre ämnen

Pedagogik handlar om samspelet mellan individ och omgivning, om villkor för lärande, kunskapsbildning och utveckling.

Ämnet pedagogik på Sociologiska institutionen har under åren fyllt olika funktioner på grundutbildningen (i kraft av eget ämne; som en del av Personal- och arbetslivsprogrammet och det Beteendevetenskapliga programmet, samt inom lärarutbildningen, etc.).

Sedan 2019 har en omorganisation av det befintliga kursutbudet påbörjats och vi kommer i framtiden inte att erbjuda kurser i ämnet pedagogik. Däremot kommer ämnet att fortsättningsvis vara representerat i Masterprogrammet i personal- och arbetslivsfrågor och det Beteendevetenskapliga programmet. Ämnet pedagogik kommer inom ramen för det nyss inrättade kandidatprogrammet i Human Resources att uppgå i ämnet sociologi, från hösten 2021.

Vår utbildning i pedagogik

Utbildning i ämnet pedagogik finns för närvarande kvar som fortsättnings- och kandidatkurs inom ramen för det PA-program som är under utfasning. Det ingår också som ett ämne på termin 1 inom det Beteendevetenskapliga programmet. Följande masterprogram finns hos oss med pedagogik som huvudområde: Personal och arbetslivsfrågor

Se en översikt av Sociologiska institutionens alla kurser och program uppdelade ämnesvis på sidan "Utbildning".

Observera att för lärarkompetens inom svenska skolväsendet krävs den utbildning i pedagogik som ingår i respektive utbildningsprogram vid lärarhögskolorna.

Studievägledning & exp.

Pedagogik