Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn: Alejandra jobbar som projektledare med integration av utrikes födda kvinnor

Porträtt Alejandra Feijóo Carmona. Foto: Paraskevi Devreli.
Alejandra Feijóo Carmona. Foto: Paraskevi Devreli.

Varför ville du läsa sociologi?

Jag ville ha en utbildning som skulle hjälpa mig att förstå hur saker hänger ihop. Kunskap och förståelse för livet och samhället var mina mål.

Vad har du gjort sedan du tog examen?

Under min utbildning arbetade jag som assistent vid olika forskningsprojekt. På mitt universitet (Alberto Hurtado University i Chile) var det viktigt att lära sig hur det fungerar i forskarvärlden.

Sedan arbetade jag på hälsoministeriet med ett program för sjukhus och mottagande av offer för sexuella övergrepp, och sedan jobbade jag på Chilenska "National Institute for Statistics".
 
Efter det var jag projektledare i olika nationella forskningsprojekt (vid Alberto Hurtado University Social Observatory) och jag deltog i en kvällsgrupp för diskussioner och teoretisering, utveckling och utbyte av forskning om kropp och känslor, på Samhällsvetenskapliga fakulteten på Universidad de Chile (University of Chile).

Jag undervisade även i ämnet forskningsmetodik för examensarbeten på Institutionen för socialt arbete vid universitetet ARCIS och på Instituto Profesional de Chile, som båda ligger i Santiago.
 
När jag flyttade till Sverige var det supertufft, men jag lärde mig mycket om mig själv, om migration, privilegier och ståndpunkt.

Hur fick du din nuvarande anställning?

2019 sökte jag en praktikplats och där har jag stannat kvar och fått jobb i de projekt som vi haft. Sedan sökte jag mig till ett nytt projekt inom samma organisation.

Vad arbetar du med?

Jag jobbar med social- och ekonomisk integration av utrikes födda kvinnor, som projektledare på Internationella kvinnoföreningen (IKF) i Malmö.

Berätta om en dag på jobbet.

Vi jobbar målinriktat. Olika dagar ser olika ut. Vi ska ha kontakt med alla nätverk som omfattar sfi-skolor, myndigheter, arbetsgivare, andra föreningar med flera. Vi tar även hand om deltagarnas behov i privatlivet som ger utrymme för deras integrationsresa. Inom föreningen har vi många olika projekt och vissa är mer forskningsinriktade medan andra är mer operativa.

Vilket är det mest intressanta eller det mest utmanande med ditt jobb?

Att vi arbetar utifrån varje individ, bygger strategier för deras liv och inte utifrån vår ståndpunkt. Det gör arbetet aktivt, flexibelt och absolut värdefullt.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i sociologi i ditt nuvarande arbete?

På alla möjliga sätt. Sociologin har gett mig kunskap om teorier som hjälper mig att förstå världen, individer och maktstrukturer i samhället. Denna kunskap hjälper mig också att förstå vad som behöver förändras och i detta jobb har jag möjlighet att göra förändringarna praktiskt. Jag får möjlighet att förändra världen genom att påverka strukturer och fördomar.

Ibland stannar all teoretisk kunskap vid just teori, men i mitt fall är allt jag gör 100% baserat på kunskap som jag anpassar till praktiskt verkligt arbete.

Hur har din arbetsgivare värderat dina sociologikunskaper?

Vi får alla möjligheter att utvecklas. Vi skriver egna projekt och samarbetar med hela verksamheten. Ibland analyserar vi data utifrån, håller intervjuer, kvantifierar kvalitativ data för att presentera för beslutsfattare.

Hur ser du på framtiden/ditt framtida arbetsliv?

Jag vet inte, mitt arbete är flexibelt och alltid inriktat på målet att hjälpa människor och bygga en bättre värld för alla oss som delar världen tillsammans.

Jag jobbar i en förening, har grundat en annan förening och samarbetar med många nätverk. Jag har alltid arbetat med sociala frågor och kvinnofrågor och kommer att fortsätta med det.


Läs fler alumnporträtt

Alla våra alumnporträtt hittar du på sidan "Våra alumner berättar".

Goda råd från Alejandra när det gäller att söka jobb efter utbildningen

Börja redan nu. Arbeta som forskningsassistent, gör volontärarbete, bygg nätverk, var socialt aktiv och hitta din nisch. Ha en plan klar innan du behöver planen, då blir det mycket lättare för dig att delta i din omgivning och bygga ditt yrkesliv.

Och våga fråga! Det värsta som kan hända är att personen säger "Jag kan inte hjälpa dig, men kanske denna person kan".

Alejandra Feijóo Carmona

Arbetsplats:

Projektledare för Internationella kvinnoföreningen (IKF) Malmö

Examen:

Alejandra läste Kandidatprogram i samhälls- och statsvetenskap på Universidad Alberto Hurtado, beläget i huvudstaden Santiago.

Efter det spenderade hon 2 år fokuserade på forskning för att få en yrkesexamen i sociologi.

Hon tog även ett så kallat "efterbetyg" på Kropp och känslor i samhällsvetenskap på Universidad de Chile.

Lunds universitet:

Åren 2013-2015 och 2018-2019 läste Alejandra masterkurser i social studies of gender och masterkurser i sociologi på Lunds universitet.

Medgrundare av integrationsnätverk:

Alejandra är även medgrundare av ENHI, European Network for Holistic Integration.

Moderator i feministisk ideell organisation:

Alejandra medverkar också som moderator i en feminist ideell organisation som utbildar bröstmjölksspecialister och hjälper kvinnor att själva bestämma genom att ge information om den egna kroppen. Här berörs även ämnet mental hälsa och andra viktiga kvinnorelaterade frågor. Organisationen finns i hela Latinamerika. (delaleche.com)