Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Festivalsamordnare på Urkult

Alumner berättar - Julia Wiberg
  • Kandidatexamen i socialantropologi
  • Jobbar som samordnare på fesitvalen Urkult

Jag letar omedvetet och medvetet efter en inre logik i varje nytt sammanhang jag befinner mig i. Socialantropologin gav mig de ögonen. Den vinkeln ger mig nytta i mitt arbete på så sätt att jag är nyfiken och driven i att vrida och vända på saker.

 

Varför läste du socialantropologi?

Jag kände starkt att jag behövde “verktyg” för att förstå världen. Jag introducerades för socialantropologi när jag läste en folkhögskolekurs om Östafrika. När jag började studera arabiska och mellanösternkunskap på Lunds Universitet kände jag att jag behövde hänga upp allt jag lärde mig på något. Socialantropologi kändes som ett bra val.

När jag kom längre in i studierna upptäckte jag att saker gav större mening och att jag kunde fördjupa mig i det jag var intresserad av. Att läsa socialantropologi i kombination med andra ämnen är perfekt. Du får teoretiska ramverk och praktisk kunskap om hur du kan förstå exempelvis genus, mode, religiösa praktiker, världssystem och andra fenomen.

Som kulturellt intresserad människa är socialantropologi fantastiskt att studera. Du får läsa så mycket intressant, fördjupa dina kunskaper och få nya perspektiv på världen. I det gigantiska och det mikroskopiska.

Hur fick du din nuvarande anställning?

Jag hittade annonsen på sociala medier och sökte. Tidigare har jag varit volontär på festivalen och varit här mycket. De sökte inte specifikt en socialantropolog men jag såg mig själv kvalificerad för tjänsten. Jag tror att mitt intresse och min medvetna hållning gentemot inkluderande språkbruk var avgörande. De sökte en person som brinner för att skapa och upprätthålla mötesplatser för människor och kulturella överskridande möten, vilket jag känner mig väldigt passionerad inför.

Jag upplever även att socialantropologin har gett mig en förmåga att se större strukturer vilket är bra när du jobbar inom en ideell organisation. Det spelade stor roll i rekryteringsprocessen och urvalet att jag var kulturellt intresserad, språkintresserad och nyfiken av kultur i flera aspekter.

Vad gör du på ditt jobb?

Jag svarar på mail, hjälper till att skriva programblad, planerar logi för artister, tar emot leveranser, är kontorsvärd etcetera. Jag är lite av en spindel i nätet. Att leva i en glesbygd djupt in i Västernorrland är en socialantropologisk studie i sig.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?

Kombinationen av allt jag studerat tycker jag har gett mig en förmåga att se större strukturer och normer vi formar våra liv efter. Jag letar omedvetet och medvetet efter en inre logik i varje nytt sammanhang jag befinner mig i. Socialantropologin gav mig de ögonen. Den vinkeln ger mig nytta i mitt arbete på så sätt att jag är nyfiken och driven i att vrida och vända på saker.

Urkult är en festival för människor som är nyfikna på världen och älskar bra musik. Urkult är även en organisation som känner ett ansvar att bemöta alla människor på ett gott sätt oavsett kön eller könsidentitet, etnicitet, sexuell läggning, funktionsvariation eller religiös trosuppfattning. I den aspekten kände de ett förtroende för mig.

Det är ibland klurigt att se var socialantropologi börjar och var det slutar. Det bästa med en kandidat i socialantropologi är att det är brett. Du kan göra vad du känner för och kombinera studiet med ämnen du är passionerad inför.  Jag ser mig själv jobba med kultur i många aspekter i framtiden.

 

Sidansvarig:

Julia Wiberg

FAKTA

Arbetsplats: Festivalen Urkult

Titel på nuvarande jobb: Samordnare

Typ av examen: Kandidatexamen

Ämne/huvudområde: Socialantropologi

Övriga ämnen/kurser inom examen: Mellanösternstudier

Examensår: 2017

Sociologiska institutionen
Lunds universitet
Besök: Sandgatan 11, Hus G, Lund
Postadress: Box 114 , 221 00 Lund
Telefon: Studerandeexpeditionen +46 46-222 88 44, Lunds universitets växel +46 46-222 00 00

Samhällsvetenskapliga fakulteten