Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utredare på polisens bedrägerisektion

Alumner berättar - Emma Backelund

Porträtt Emma Backelund. Foto: Emma Lord.

Det är väldigt roligt att arbeta med just bedrägerier, eftersom de som begår de brotten ofta försöker vara lite smarta. När jag hittar bevisning i sådana ärenden känns det roligt.


Vad har du gjort sedan du tog examen?

Direkt efter examen fick jag ett vikariat på Barn- och Utbildningsförvaltningen i Falköping som utredningssekreterare. Där blev jag kvar i sju år, och sedan började jag på det arbete som jag har nu.

Berätta om ditt jobb

Jag är utredare på Bedrägerisektionen där man utreder bedrägerier, förskingringar, bidragsbrott och trolöshet mot huvudman.

Det är väldigt roligt att arbeta med just bedrägerier, eftersom de som begår de brotten ofta försöker vara lite smarta. När jag hittar bevisning i sådana ärenden känns det roligt.

Jag har kollegor i min grupp som tidigare har varit poliser i yttre tjänst, och civilutredare som kommer från alla möjliga bakgrunder. Någon har läst kriminologi eller till socionom. Flera har arbetat på till exempel Försäkringskassan eller Skatteverket. Vi som är civila gör till största del samma arbete som våra poliskollegor, utom när det krävs tvångsmedel som hämtning till förhör eller husrannsakan. Det får en polis sköta.

Hur ser en dag på jobbet ut?

Det är lite olika, men oftast är jag på mitt kontor. Jag läser i mina ärenden, ringer upp för telefonförhör, skickar efter uppgifter från banker, myndigheter, Blocket, Bank-ID, kanske sorterar jag data från en telefontömning. Jag har kontakt med förundersökningsledaren som ska fatta besluten i utredningen, ibland är det min närmaste chef som är polis och ibland är det en åklagare.

Vissa dagar har jag förhör med misstänkt. Det är oftast i slutet av utredningen. Det är ganska mycket arbete med att förbereda det förhöret så det blir så bra som möjligt. Förhören går inte till riktigt så som det framställs på TV. Allra först i förhöret berättar jag vilka rättigheter de har. Direkt efter detta får de veta vad de är misstänkta för. Sedan börjar jag ställa frågor om omständigheterna.

Jag sitter och skriver på datorn samtidigt som vi pratar - det är bra att kunna skriva snabbt! Jag har dock kollegor som hellre spelar in förhöret, och gäller det grova brott eller barnförhör så filmas förhören istället. Ibland ska de ha med sig försvarare - i många fall gör det vårt arbete nästan lättare! Jag har väldigt gott samarbete med många av försvararna här i området.

Berätta varför du började läsa sociologi?

Den första kurs jag läste var Beteendevetenskaplig Grundkurs, och det roligaste ämnet i den var sociologi. Efter detta började jag läsa Pol Mag, men jag kunde inte släppa tanken på att läsa mer sociologi, så jag kompletterade med det.

Hur fick du din nuvarande anställning?

Vår nuvarande grupp var nystartad då och myndigheten sökte fem civilutredare på samma gång. Jag gick på en intervju och fick faktiskt tjänsten som höggravid. Direkt efter föräldraledigheten åkte jag på en 10 veckor lång högskoleutbildning i myndighetens regi, som alla civilutredare gör. Då fick maken och den lille följa med på studieveckorna, och hemstudieveckorna hade jag barnvakt då och då, och pluggade när den lille sov.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i sociologi i ditt nuvarande arbete?

Det är en stor hjälp att förstå gruppdynamik. Både i arbetsgruppen och i utredningsarbetet.

Jag tänker också ofta på Goffmans teorier om Front Stage och Back Stage. I förhören med misstänkt sitter de ibland och berättar om saker som de absolut inte berättar för någon annan. Det är intressant.

Hur ser du på framtiden?

Jag tror att jag vill vara kvar inom polismyndigheten, kanske inte hela yrkeslivet men ett tag till. Jag hoppas att jag ska få läsa en förberedande juridikkurs för att i framtiden kunna vara förundersökningsledare, alltså ge utredarna direktiv om vilka åtgärder som behövs, kunna avgöra vilka ärenden vi ska gå vidare med och vilket brott som är begånget i varje enskilt fall.


Läs fler alumnporträtt

Alla våra alumnporträtt hittar du på sidan "Våra alumner berättar".

Emma Backelund

Arbetsplats: Polismyndigheten, Bedrägerisektionen

Titel på nuvarande jobb: Civilutredare

Typ av examen: Kandidatexamen i sociologi samt en Pol.mag (Politices magisterexamen) i statsvetenskap

Ämne/huvudområde: Sociologi och statsvetenskap

Övriga ämnen/kurser inom examen: Juridik, statistik, nationalekonomi, beteendevetenskaplig grundkurs

Examensår: 2006