Checklista ny student vårterminen 2021

Till dig som blivit antagen till kurs eller program på Sociologiska institutionen.

Varmt välkommen till Sociologiska institutionen! På denna sida har vi samlat allt du behöver veta inför terminsstarten.

Universitetsbiblioteket i Lund.
Universitetsbiblioteket i Lund, ett stenkast från Sociologiska institutionen.

Coronainformation

Checklista

– att göra innan och vid terminsstart:

1. Aktivera ditt Studentkonto på passport.lu.se innan terminsstart
  2. Registrera dig på student.lu.se innan terminsstart
  3. Gå på ditt introduktionsmöte.

1. Aktivera ditt studentkonto

Det första du behöver göra är att aktivera ditt studentkonto på passport.lu.se

Du får information om hur du aktiverar ditt konto till den e-postadress som du anmält på www.antagning.se. Observera dock: Har du angett en hotmail-adress är det inte alltid som denna information kommer fram. Har du frågor kan du alltid kontakta expeditionen på info [at] soc [dot] lu [dot] se.

Behöver du hjälp kan du vända dig till servicedesk [at] lu [dot] se. Mer information om studentkontot hittar du på lu.se/studera/livet-som-student/it-tjanster-support-och-driftinfo/studentkonto.

Är du student sedan tidigare så har du redan ett konto. Har kontot blivit inaktivt kan du gå in på passport.lu.se och aktivera det på nytt.

2. Registrera dig

Efter att du har aktiverat ditt studentkonto är det viktigt att du registrerar dig på den kurs som du är antagen till (vissa undantag finns). Detta kallas självregistrering eller webbregistrering.

• Tänk på att registreringen bara är öppen 11 – 18 januari, så det är viktigt att du gör registreringen mellan dessa datum.

Logga in på student.lu.se och klicka på Ladok. Använd gärna lathunden (pdf) när du ska registrera dig.

Om du får problem vänligen kontakta studerandeexpeditionen inom den angivna tiden, annars riskerar du mista din plats. E-post: info [at] soc [dot] lu [dot] se

3. Gå på ditt introduktionsmöte

Det är obligatoriskt att gå på introduktionsmötet om din kurs har ett sådant. Via ditt schema kan du oftast se när introduktionsmötet är. Hitta ditt schema genom att leta upp din kurs i schemaportalen. Sök på kurskod. Observera: På grund av coronapandemin kan ändringar i schema göras med kort varsel. Observera även att exakt tid anges i schemat. Denna termin kommer föreläsningar och seminarier börja vid den exakta tidpunkt som anges i schemat (dvs så kallad akademisk kvart kommer inte tillämpas).

Kurslitteratur, kursplaner och schema

• Hitta kurslitteratur och kursplaner i listan här på soc.lu.se/utbildning/kurslitteratur-kursplaner
    • Hitta ditt schema i i vår schemaportal Timeedit. Sök på kurskoden eller kursnamnet.
      Observera: På grund coronapandemin kan ändringar i schema göras med kort varsel. Observera även att exakt tid anges i schemat (så kallad akademisk kvart kommer inte tillämpas).

Lärplattform och information

Våra kurser och program är anslutna till lärplattformen Canvas, där lärare och studenter kommunicerar med varandra och laddar upp information.

Återbud

Om du vill lämna återbud till kursen/programmet som du är antagen till gör du detta snarast möjligt på: www.antagning.se eller www.universityadmissions.se. Logga in på Mina sidor, välj länk Återbud/Decline, avsluta med Bekräfta.

Jag har redan registrerat mig, men vill hoppa av

Om du registrerat dig och väljer att hoppa av kursen skall detta meddelas inom tre veckor efter terminsstart för att ”tidigt avbrott” skall registreras, i annat fall kan du inte söka kursen igen. Rapportera detta själv i Studentportalen. Behöver du hjälp, skicka ett mejl till info [at] soc [dot] lu [dot] se. Kommer avbrottet efter 3 veckor från terminsstart blir inte kursen sökbar igen. Omregistrering annan termin tillåts då bara i mån av plats och efter anmälan till institutionen.

Är du istället reservplacerad?

Reservantagningen startar 7 januari för våra kurser i sociologi och pedagogik respektive 11 januari för kurserna i socialantropologi. Om du kan erbjudas plats på den kurs du är reservplacerad på så kommer du att kontaktas av studerandeexpeditionen.

Sen anmälan

Om en kurs inte är fullsatt efter den första antagningsomgången kan den ibland öppnas för sen anmälan, vilket ger intresserade blivande studenter en extra chans att söka till den.

Notera dock att en sen anmälan inte är en garanti för att komma in på kursen, samt att de behandlas av Antagningsavdelningen vid Lunds Universitet och inte av oss här på Sociologiska Institutionen.

Vi kan inte göra något för att påverka tiden det tar för anmälan att behandlas.

Läs mer om sen anmälan på Antagning.se

Mer för dig som är student

Mer information om nedan punkter på Lunds universitets centrala webbplats lu.se/studera/livet-som-student/nuvarande-student

• Studentportalen, webmail och betyg
      • Lärplattformar på webben
      • Söka böcker
      • Schema och mer information
      • Stipendier och utlandsstudier
      • Uppsatser och examen
      • Lediga jobb, CV-databas och nätverk för alumner

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Studerandeexpeditionen:
      E-post: info [at] soc [dot] lu [dot] se

Studievägledning:
      E-post: studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se

Vi hoppas du ska trivas med dina studier hos oss på Sociologen!