Socialpsykologi och kultursociologi 30 hp

Fortsättningskurs. 30 hp. Socialpsykologi. HT
SOCA09, Sociologi: Fortsättningskurs med inriktningsocialpsykologi och kultursociologi, 30 högskolepoäng

För att läsa denna kurs måste du vara behörig genom att till exempel ha läst någon av våra nybörjarkurser. För att ta reda på om du är behörig, prata med studievägledningen.

Du fördjupar dig i historiska och nutida socialpsykologiska och kultursociologiska perspektiv och teorier och hur dessa perspektiv och teorier tillämpas. Kursen innehåller också moment där du applicerar olika centrala metoder som används för att genomföra analyser.

Delkurs 1 (7,5 hp) Socialpsykologiska och kultursociologiska klassiker

tar upp ett urval av klassiska texter som har haft stor betydelse för ämnet sociologi. Texterna studeras med avseende på deras innehåll, argumentationens uppbyggnad, och deras relevans för vår förståelse av samtida samhälleliga fenomen.

Delkurs 2 (7,5 hp) Samtida socialpsykologisk och kultursociologisk teori

behandlar centrala teman inom socialpsykologi och kultursociologi från 1970 - talet och framåt. Delkursen ger en förståelse för relationen mellan klassiska sociologiska texter och samtida samhälleliga teorier inom olika områden av speciellt intresse för socialpsykologiska och kultursociologiska studier.

Delkurs 3 (15 hp) Forskningsmetoder och samtida samhälleliga utmaningar

tränar studenten i att med hjälp av socialpsykologisk och kultursociologisk teori och vetenskapliga metoder undersöka några samtida teman. Dessa teman kan behandla till exempel sociala relationer i en digital värld, identitet, emotioner, genus, etnicitet, migration, integration, globalisering och teman kan variera från termin till termin.

Kurslitteratur och kursplan

Sök kursen på lu.se