Kombinera fristående kurser i sociologi upp till kandidatnivå

Sätt ihop din utbildning på egen hand genom fristående kurser

Hur kombinerar jag kurser i sociologi?

Om du vill läsa 90 högskolepoäng som ska användas som huvudområde i en kommande kandidatexamen behöver du läsa:

1. grundkurs 30 hp
  2. fortsättningskurs 30 hp
  3. kandidatkurs 30 hp

Välj ditt spår

Sociologi är ett brett ämne som bland annat inbegriper socialpsykologi. Hos oss kan du välja att läsa två ”spår”:

• sociologi (dvs ”allmänsociologi”) och
  • socialpsykologi (dvs sociologi med fokus på socialpsykologi).

Socialpsykologi-spåret innehåller mer socialpsykologisk teori och sammantaget mer kvalitativ (och mindre kvantitativ) metod jämfört med sociologi-spåret.

Efter grundkursen kan du välja att byta spår men behörigheten till kandidatkurserna bestäms av vilken av fortsättningskurserna du läst.

Sociologi-spåret ges även på distans.

Sociologi-spåret (kvalitativ och kvantitativ metod)

• Grundkurs Sociologi 30 hp, SOCA20.

• Fortsättningskurs Sociologi 30 hp, SOCA06

• Kandidatkurs Sociologi 30 hp, SOCK08. (Kandidatkursen innehåller två spår. Du väljer sociologi-spåret inom kursen.)

Socialpsykologi-spåret (fokus på kvalitativ metod)

• Grundkurs Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 hp, SOCA30.

• Fortsättningskurs Sociologi: Inriktning Socialpsykologi och kultursociologi, 30 hp, SOCA09. Startar endast HT.

• Kandidatkurs Sociologi 30 hp, SOCK08. (Kandidatkursen innehåller två spår. Du väljer socialpsykologi-spåret inom kursen. Den startar endast VT.*)

*Om du har följt detta spår och vill läsa kandidatkursen på HT så kan du välja att byta spår till sociologi-spåret, men observera att det kommer att krävas en stor arbetsinsats för att läsa in sociologi-spårets kvantitativ metod.

Sociologi på distans (alla kurser ges på halvfart)

• Grundkurs Sociologi: Inriktning Socialpsykologi 30 hp, SOCA15. Startar endast HT

• Grundkurs Organisationssociologi I 15 hp SOCB50 (startar endast HT) OCH
    Organisationssociologi II  15 hp SOCB51 (startar endast VT).

• Fortsättningskurs Sociologi 30 hp, SOCA07

• Kandidatkurs Sociologi 30 hp, SOCK07

Utöver de grundkurser som nämns ovan kan du också välja att läsa följande kurser som ges på engelska:

• Grundkurs Sociologi: Global utvecklingssociologi 30 hp, SOCA26. (Startar endast HT)

• Grundkurs Sociologi: Internationell migration och samhällsutveckling 15 hp, SOCB27. (Startar endast VT) OCH
    Grundkurs Sociologi: Välfärds- och utvecklingssociologi 15 hp, SOCB28. (Startar endast VT)

Dessa kurser ger behörighet att läsa vidare på både sociologi- och socialpsykologispåret. Observera dock att fortsättningskursen på sociologispåret (SOCA06) förutsätter lite större förkunskaper i kvantitativ metod än vad som ingår i dessa kurser.

Generellt gäller att kandidatkursen med fördel läses i slutet av dina studier på grundnivå. I kursen ingår 15 högskolepoäng examensarbete.

Har du funderingar kring de olika spåren eller om du har läst sociologikurser vid annat lärosäte är du välkommen att kontakta våra studievägledare, mailadress studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se